Työperäinen maahanmuutto

LINKKI

vanhatyttö
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748

Espanjan työttömyystilanne, reilusti yli 5 miljoonaa työtöntä ja puolet alle 30-vuotiaista, on herättänyt muuttoliikeen kohti parempaa tulevaisuutta ihan samalla tavalla kuin 1970-luvulla. Nyt erona on se, että lähtijät ovat yleensä korkeasti koulutettuja ammattilaisia ja he valmistautuvat muuttoon opiskelemalla kohdemaan kieltä. Jopa suomea. Voimme siis Suomessa olla iloisia ja tyytyväisiä, jos saamme osaavia ihmisiä vanhustenhuoltoon ja terveyssektorille ja varmaan muillekin aloille, joilta omaa osaamista tai työntekijöitä puuttuu. Suomi ei kuitenkaan ole ykköskohde, kaukana siitä, Norja ja Saksa vetävät ja yhä useampi lehtitietojen mukaan lähtee entisen Itä-Blokin maihin, joissa koulutetuille ja kielitaitoisille on työtä vaikka oman maan harmaalle massalle ei olekaan.

Noita Espanjasta lähteviä ei pidä verrata Suomesta Aurinkorannikolle onneaan kokeilemaan tuleviin suomalaisiin nuoriin. Nämä suomalaiset ovat pääosin juuri sitä ainesta, jonka kaltaista maahanmuuttoa itse emme Suomeen halua.

Lainaanpa tähän nuoren miehen CV:n : ”Suomessa olen jähmettynyt paikalleni viimesenä kolmena vuotena; opiskelut korkeakouluihin meni puihin parina kertana vaativien pääsykokeiden johdosta, samaa duunia ollut viitisen vuotta päivästä toiseen eikä täällä ole ollut mitään päämäärää millekkään.” ”Kielipää ? Ei hel***ti ! Huono ! Suomea kyllä osaan vääntää monella eri murteella, ruotsia en sanaakaan ja englanniksi tulen toimeen mutta hyvin heikosti. Espanjaa osaan numerot kymmeneen asti ja muutaman sanasen, eli ei olla kovin vahvoilla.”

Niinpä, siirtolaisissakin on eroa, kaikkia ei pidä niputtaa samaan satsiin.