Tyhjät asunnot

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä kris
kris Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Veikkaisin, että tyhjät asunnot on niitä, joissa ei ole ketää kirjoilla ”empadronados”. Henkilö voi olla kirjoilla vain yhdessä kaupungissa kerrallaan, joten tällä kriteerillä kaikki kakkosasunnot olisivat tyhjiä, ellei niitä ole ole vuokrattua ja vuokralainen on ilmoittautunut kirjoille kaupunkiin.

Näin yhtäkkiä ei tule mieleen muuta tilastointitapaa tyhjille asunnoille kuin tämä tai verottajan tiedot. Jos tyhjät asunnot määritellään siten, että omistaja ei ole ilmoittanut asuvansa eiká myöskään vuokranneensa niitä, niin tilastoille voi nauraa saman tien, kaikkihan täällä haluaa jättää vuokratulon ilmoittamatta.

Nykyään verottaja vaatii, että sekä vuokralainen että vuokranantaja ilmoittavat veroilmoituksessa asunnon catastro-numeron ja sitten laitetaan tiedot yhteen ja katsotaan, onko vuokralainen ilmoittanut asuvansa vuokralla, vaikka omistaja ei ilmoita vuokratuloa. Rannikolla jotkut tykkäävät ulkomaalaisista vuokralaisista nimen omaan siksi, että ne eivät varmasti ”vahingossa” ilmoita Espanjan verottajalle, että asuvat kämpässä, jonka omistaja ei ole ilmoittanut vuokratulosta. 😉 Tosin tuo ilmoitusvelvollisuus ei ole vielä ihan 100% pakollinen, kenttä ”en tiedä numeroa” on vielä olemassa verottajan PADRE ohjelmassa.

Mitä muuten kertoo kansan mielenlaadusta se, että veroilmoitus tehdään ohjelmalla, jonka nimi on PADRE (= isä?) 🙂

Mutta lasketaan miten tahansa, niin varmasti Espanjassa on pilvin pimein tyhjiä asuntoja, myös muualla kuin loma-alueilla, sen verran vahva asuntomarkkinabuumi oli.

Ne mainitsemani tinkimisluvut oli kovia tai ei riippuen siitä, mikä on asunnon hinta: jos ostaa omakotitaloa tai rivitalon pätkää niin 12.000€ ei ole niin hirveästi ja 6.000€ ja sen kerannaiset on espanjalaisille ”psykologisesti sopivia”, heikäläisittäin 6000€ olisi ”miljoona mummoa” tai pesetas de la abuela, vaikka ei niin kyllä täällä sanota, ne on vaan ”pesetas de las de antes”. Aina ei voi tinkiä, mutta Espanjassa sitä pitää ainakin aina yrittää!