TV Finland Ruotsissa ja muualla

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Tv-kaistan laillisuus, 2. erä TV Finland Ruotsissa ja muualla

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Taspani M
Taspani M Ei kirjautuneena
Liittynyt: 13.12.2007
Kirjoituksia: 12
Vastauksia: 129

Aivan oikein bhajee. TV Finlandin teksti jota HOT lainaa on suunnattu Ruotsin ulkopuolelle. Ruotsin siteerauksessa on ilmeinen asiavirhe, paitsi jos on kaapelikatsoja, mutta ei heidänkään tarvitse tuolle yhtiölle maksaa, vaan omalle kaapeliyhtiölleen.

Asian ymmärtämiseksi sen verran TV Finlandin ja SVT Europan historiasta, että molemmat syntyivät ruotsinuomalaisten (ja sfp.n) järjestöaktiivien painostuksen jälkeen Kalevi Sorsan ja Olof Palmen kahvikuppisopimuksella, jota ei koskaan kirjattu mihinkään virallisiin dokumentteihin. (Ihan totta!) Suomen valtio maksaa tietyn summan tekijänoikeuskorvauksista (! – ne – tek.oik.korv. – menee muuten lähinnä ns. vapaille taiteilijoille, näyttelijöille, kirjaiijoille, säveltäjille, muusikoille, vain pikkuropoja kk-palkkaisille) ohjelmien välittämiseksi Ruotsiin, SVT hoiteli hommat YLEn maksamana (selitys: sfp) Suomeen. Aluksi ohjelmat näkyivät vain tietyllä pienellä alueella, nyt jo laajemmalla, mutta ei Ruotsissa vieläkään koko maassa. Nykyisin SVT Europa on Suomessakin maksukanava (YLEn säästökuuri) mutta TV Finland Ruotsissa on osa vapaasti katsottavia kanavia digitaalisessa maaverkossa.

Kumpikin kanava siirtyi aikoinaan myös satelliittiin. Kumpikin kanava sisältää vain omatuotantoista ohjelmaa. (Selitys siihen löytyy ensimmäisen TVKaista polun varrelta).

Asioista perillä olevasta suusta olen kuullut, että kumpaakan ei olisi satelliitissa ellei niitä tuon kahvikuppisopimuksen perusteella koottaisi ruotsinsuomalaisia ja Suomen ruotsia ymmärtäviä varten maaverkkojakeluun. Mutta onhan se hienoa, että näin saadaan muillekin ulkosuomalaisille ja -ruotsalaisille omakielistä ohjelmaa.

Ei HOT, et saanut minua kiinni rysän päältä.:) Kaikki kunnia sinulle tv-lupamaksuistasi!

Toisin kuin bhajee kirjoittaa olen mielestäni kertonut taustoistani sen mitä tarvitaan ajatteluni ymmärtämiseen – miksi olen niin ”erikoinen” kuten HOT kirjoittaa. Samanlaista odotan HOT:ilta. Muilta osin – eiköhän tämä erä ole puitu valmiiksi? Ai niin, Kopiosto (joka on esittäjien, valokuvaajien ja kustantajien yhteinen tekijänoikeusjärjestö) on myös alkanut selvittää TV Kaistan toimintaa. Pidetään peukkuja ettei palvelu siihen tyrehdy – ainakaan sen suomenkielinen osa. Olisihan siitä iloa siihen osaan Ruotsiakin, johon Sveamamma ei halua TV Finlandin jakelua kustantaa. Odotan kolmatta erää.