Tutkintopaperin arvo

LINKKI

mampu
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.05.2007
Kirjoituksia: 81
Vastauksia: 263

Kiitos hyvistä kommenteista ja kiva kuulla, että harjoittelu tulee mukaan kuvaan yhä laajemmin myös julkisissa yliopistoissa. Tosiasissahan harva suuntautuu yliopisto-opinnoistaan tiedemiesuralle ja useimmille koulutus on vain (toivottavasti) hyödyllinen ja (ehkä) muuta koulutusta arvostetumpi ammatillinen koulutus.

Tasa-arvoisesta ja tasapäistetystä Suomesta tulevana ja kauttaaltaan korkeatasoiseen koulutusjärjestelmään tottuneena on vaikea käsittää espanjalaisten valtavaa hinkua yksityisiä kouluja kohtaan. Tuntuu, että monet oppilaat vaihtavat koulua vanhempien raha/työllisyystilanteen mukaan ja nyt kuulemma yksityiskouluissa alkaa taloustilanteen takia olla yhä enemmän täyttämättömiä oppilaspaikkoja. Mahtaako sama päteä yksityisissä yliopistoissa.

Parin yksityisen yliopiston esitteitä katsoessa kiinnitin huomiota myös maksujärjestelmään, jolla selvästi pyritään nostamaan yliopiston tasoa myöntämällä esim 9,5 – 10 oppilaille vapautus lukukusimaksuista tai 9,0 -9.49 oppilaille esim 50% alennus.

Suomalaiselle 4 nuoren vanhemmalle ajatus lastensa yksityisten yliopisto-opintojen kustannusten kattamisesta aiheuttaa kieltämättä vähän nikotuksia: 4 vuotta x esim 7000 euroa = 28000 euroa, siihen päälle nuoren elatus (täällä kaiketi tapana) tarkoittaisi neljällä kerrottuna sellaista summaa, että alkaa kotimaan koulutusjärjestelmä tuntua houkuttelevalta. Varsinkin, kun Suomessa nuoret yleensä itse rahoittavat opiskeluaikaisen asumisensa ja elämisensä muutenkin itse joko lainoin tai kesä- ym töin.

Jos olettamuksena on, että vanhemmat kustantavat jälkikasvunsa elämän ja yksityiset opinnot n 25 ikään saakka, ei ole ihme, että osa paikallisista tuntuu olettavan, että useamman kuin 1-2 lasta hankkivat ihmiset ovat joko huomattavan varakkaita tai täysin valistumattomia 🙂