Turhaa ja TURHAA!

LINKKI

Nimetön Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.01.1970
Kirjoituksia: 232
Vastauksia: 2467

Miten kukakin haluaa tulkita, mutta esimerkkinä oma laiskuus jätteissä; mulla on lähin jäteasema n.3 kilsan päässä täältä mökiltä joten ”kulutus” on opittu minimoinaan:
Yli kolmen kuukauden tuloksena on syntynyt 3 muovikassillista ”palamatonta” materiaalia sinne jäteastiaan vietäväksi (joka muuten maksaa melkein sata ekee vuodessa), poltettavat menee saunan uuniin sytykkeiksi, ja kompostoiva sisävessa kun on, niin sinne menee kaikki eloperäinen ja tyhjennys ulkokompostiin n. 1,5 kuukauden välein vuodeksi maatumaan (jonne menee myös puutarhajäte) ja sen jälkeen istutuksille. Kuitenkin pientä lannoitusta joutuu vuosittain käyttämään lisukkeeksi kun ”tavara” ei ihan riitä.
Pullot ja tölkit häviää kauppareissuilla korvausta vastaan kiitoksena tämän kierrätyksen, joka on tehty kannattavaksi.
Mikään viherpipertäjä en tunnusta olevani, mutta tuo toimii erinomaisesti laiskanmiehen taloudessa! 🙂
Silloin kun muija ja mukulat täällä vielä viihtyivät, niin kierto oli lyhyempi, mutta esim. palamattomien oslta n. viikon välein joutui sen muovikassillisen viemään jäteastiaan; sekin hoitui kauppareissun yhteydessä.
Taajama-asumisesta en puhu mitään; meidänkään taloyhtiössä on vain kolme jätevalikoimaa; sanomalehdet ja kartonki, yleisjäte, biosäiliö, mutta kun taloyhtiö ei ole halunnut tehdä sitä hankintapäätöstä, että oltaisiin porukassa hankittu nämä ”monivalintaroskikset” kämppiin, niin kaikki samaan vaan ja lehdet erikseen! Eli petrattavaa riittää suomessakin. 🙂

Nuo Granin kokemukset on sitten oma lukunsa; kaikki samaan ”basuraan” ja jatkotoimista ei mitään hajua! Kait ne jossain tuhotaan, mutta jos halua olisi, niin jaoettelukin olisi aika pienin kustannuksin hoidettavissa; tämä kolmeen tai neljään osaan jaoteltu roskis; tölkit/pullot, keittiö eli biojäte, muovituotteet, paperi/kartonki jotka sitten hotlien siivoojat heittäisivät niihin kuuluviin paikkoihin.
Eihän tuolla maailma pelastuisi, mutta esim. saarilla voisi silloin eri jätteiden energiasisältöä hyödyntää esim. sähköntuotannossa, maanviljelijät saisivat toivomaansa lisälannoitusta tuotteilleen,pullot/tölkit voitaisiin palauttaa raaka-aineina uudelleen kiertoon jne.
Kulurakennekin voisi olla suurinpiirtein nolla hyödyt ja haitat huomioiden, mutta jätteen määrä tulisi edes jotenkin järkevästi hyödynnettyä.