Tuosta yhteiskunnan varoilla

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
arnold malaga Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846

Tuosta yhteiskunnan varoilla korvattavasta terveyden- (tai oikeastaan sairauksien-) hoidosta muistui mieleeni sellainen jokunen vuosi sitten esiin tullut ajatussuunta, että jos ihminen on omilla elämäntavoillaan aiheuttanut oman terveytensä heikkenemisen niin, että ruumiinkuntoa aletaan jo diagnosoida erilaisin tautitiloin (maksakirroosio, haimatulehdus, keuhkoahtauma, kakkostyypin diabetes, etc. etc.), niin yhteiskunta voisi supistaa, tai jopa evätä tyystin sen kassasta maksettavaksi koituvan kustannuksen noiden elintasosairauksien hoitoon, jos ne voidaan varmuudella todeta itse aiheutetuiksi.

Kuulosta perhanan tylyltä, mutta ehkäpä tuota voisi soveltaa ikäluokissa porrastetusti sillä tavoin, että esimerkiksi ne ikäluokat, jotka elivät nuoruuttaan aikana jolloin lääkäritkin iskivät sokeria kahviin ruokalusikalla ja vetelivät Bostonia vastaanotolla, voitaisiin suoraan jättää tuon tylytyksen ulkopuolelle ja korvata kaikki heidän tarvitsemansa hoidot.

Sitten janan toisessa päässä, siinä kylmimmässä kyydissä, olisivat puolestaan vaikkapa ne, jotka tänä vuonna täyttävät kaksikymmentäviisi vuotta ja näin ollen ovat nykyään kaiken sen terveysinformaation tavoitettavissa, joka aikoinaan vanhemmilta ikäpolvilta jäi tyystin saamatta.

Väliin jäävä ’harmaa’ alue voitaisiin sitten porrastaa jotenkin niin, että se olisi solidaarista kaikkia ikäluokkia kohtaan. Ikärajapyykkejä sitten siirrettäisiin eteenpäin vuosittain, koskapa tuskinpa se tämän päivän kaksikymmentäviisivuotiaden saama terveystieto liiemmälti vanhenee. Tai jos vanhenee, niin toimitaan sitten aina sen mukaisesti.

Vai mitenkä on? Olisiko tuo sitten oikeus ja kohtuus? Ja jos ei olisi, niin mikä mättää?

Tällä haluan vain muistuttaa siitä, että kyllä ihmisellä itselläänkin täytyy jonkinlainen vastuu itsestään olla; tietämyksensä rajoissa tietysti.