Tuossa on vähän vinkkiä Latvian salaisesta bunkkerista…

Uusimmat Keskustelu Aktiviteetit Matkakertomukset, reissuvinkit ja -kokemukset Via Baltican kautta Espanjaan Tuossa on vähän vinkkiä Latvian salaisesta bunkkerista…

LINKKI

turboman1
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 14.01.2008
Kirjoituksia: 16
Vastauksia: 179

Jos ja kun matka Espanjaan vie Via Balticaa pitkin, niin tuossa vinkkiä mainitsemastani, salaisesta komentobunkkerista Ligatnessa…siellä on myös kiva luonnonpuisto ja moottoriton lossi sinne.

Bunkkeri Latvian Ligatnessa: Ligatnen rentoutumiskeskus sijaitsee varsinaisessa Ligatnen kylästä pari kilometriä kylän keskustasta. Kun Riikasta päin tullaan punaisella merkittyä tietä Siguldaan päin, niin sen jälkeen, kun rata alittaa tien, tulee risteys melkein heti vasemmalle (risteyksessä autoliike). Risteyksestä ajetaan ehkä 3 km (tai sinnepäin) ja vastaan tulee kyläpahanen eli Ligatne. Kylään tultaessa oikealla on lampi (edessäpäin paperitehtaan portti). Lammen kohdilta käännytään oikealle ja ajetaan muutama sata metriä eteenpäin, kunnes edessä risteys ja vihreä kyltti vasemmalle (Rehabilition Center Ligatne). Tuosta risteyksestä on pari kilometriä kaartuen aina vasemalle ja lopuksi tullaan hieman nuukahtaneen hotellin pihaan tien päässä. Ennen tien päättymistä on oikealla henkilökunnan entisiä pienkerrostaloja.
(Edellämainitulle Riikan tielle voi muistaakseni oikaista pienemmän tien kautta Saulkrastista, jolloin säästyy kilometrejä…).

Kylän keskustassa on kauppa, josta saa vähän kaikennäköistä purtavaa kohtuuhintaan. Hotellissa on oma ravintola, kahvila, kioski ja vastaanoton vieressä iso oleskelutila, jossa takka ja biljardi (maksullinen). Sieltä löytyy myös lukunurkkaus ja ilmainen Corona-peli. Hotellin ympäristössä hyviä lenkkeilyteitä.

Hotellin asuinsiipi on korkeampi, kerrostalomainen rakennelma takana. Kioskin vierestä johtaa portaat maan alla olevaan komentobunkkeriin, jossa 2000 m2 tilaa, täydelliset sähköntuottolaitteet kahdella panssarivaunumoottorilla, ilman suodatuslaitteistot, kuunteluhuoneet, johtohuoneet, KGB-päällikön ja Latvian presidentin huoneet, ruokala yms. mielenkiintoista.

Salainen bunkkeri tuli kansan tietouteen vasta 2000-luvulla, joten se pidettiin vielä salassa n. 10 vuotta itsenäistymisen jälkeen.

Bunkkeri rakennettiin ennen hotellia ja sen rakensivat muualta tulleet venäläiset, jotka eivät koskaan tienneet minne sen rakensivat. Koko alue on notkossa, eli suora säteily- ja painevaikutus ydinhyökkäyksessä ei osuisi tähän kohteeseen. Hotellin henkilökuntakaan ei tiennyt alhaalla olevan toiminnan luonnetta!

Ligatnen Ferrylle menee tie ennen kylän keskustasta vasemmalle muistaakseni. Siellä on kyllä kyltti ja tie johtaa lossille joen rantaan. Lossi toimii veden virtauksella ja kantavuus on n. 5 tn. Joen toisella puolella on sitten luonnonpuisto eri eläinlajeineen.

Paperitehdas kylän keskustassa on euroopan vanhimpia (1815). Nykyään se tekee jätepaperista pakkauspahvia. Sinnekkin pääsee katsomaan ryhmänä, portilta voi käydä kyselemässä. Jos ei ole ikinä ollut kyseisenlaisessa tehtaassa, niin kannattaa tutustua!

Jos joskus tuonne lähteepi, niin kannattaa bunkkerikierrosta kysellä etukäteen, koska yleensä haluavat isomman ryhmän kerralla katsomaan. Kierros maksaa muutaman euron per hlö.

Siinäpä vinkkiä yhdestä kohteesta, samalla reissulla kannattaa ehdottomasti tutustua Riikaan ja Jurmalan hiekkarantoihin – myös Ventspilssissä on hyvä ranta-alue.
Paras opus matkaseuraksi on Autoliitosta saatava Balttian matkaopas, josta löytyy hyvin majoituksia ja ajo-ohjeita sekä karttaa.