Tuoreruokaa

LINKKI

vanhatyttö
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748
guanche kirjoitti:

santiago kirjoitti:

Muistanpahan vaan kun tässä pari vuotta sitten kun vielä asuttiin Suomessa

Tämän teksin vuoksi saat paljon anteeksi … jos olet vasta pari vuotta sitten sinne muuttanut, ymmärrän jotenkin meuhkaamisesi tällä forumilla.[/quote]

Koetaan ymmärtää Santiagoa, mehán ollaan maailman suvaitsevin kansa, eikö ollakin 😉

Ja tuosta Santiagon repliikistä jatkan hieman; tänne orkkiin on tullut tasaisesti kyselyjä siitä, millainen suomalaisyritys tänne Costalle kannattaisi perustaa.Ehdotan ruokakauppaa – täáltä puuttuu sellainen suomalainen marketti, josta saisi ostaa hyväá tuoretta suomalaista ruokaa. Sáilykkeitá, eineksiä, leipää, jauhoja, juustoa ja makkaraa kyllä löytyy jo nyt ihan kiitettävästi, mutta tuoretta lihaa, kalaa, kananmunia tai vihanneksia ja maitoa ei saa mistäán ja se on iso puute.

Meille suomalaisille olisi tárkeáá, jos voisimme ostaa kunnollista tuoretta lihaa. Tuo espanjalainen on epäilyttáváá, eláimet, lehmát ja siat kulkevat tuolla ulkona vuorilla vapaina ja syövát mitá sattuu, joten ei siitá lihastakaan tiedä, mikä flamenco-tauti siitá tulee. Lampaitakin siellä on, mutta ei niiden lihaa suuhunsa ilkiá pistäá kun se maistuu ihan villalle. Suomessa elukat pysyy navetassa ja sikalassa valvonnan alla ja syövát valvottua tehdásruokaa, johon on lisátty tarvittavat mineraalit ja vitamiinit, joista kehittyy kunnollinen liha. Ja saavathan ne säánnöllisesti myös antibiootteja, joten ei ole pelkoa piilevistá tulehduksista, jotka sitten voisivat siirtyä ihmisiin. Ja sitápaitsi kun eläimet ovat navetassa, pysyy niiden liha pehmeänä eikä siitá tule sellaista urheilijan lihaa kuin täállá, jossa lehmát kávelevát páiväkaudet pitkin vuoria.

Ja tuon valvonnan ansioista maitokin on sitten kunnollista. Ei niinkuin täállä, olen nähnyt televisiosta, miten Asturiaksessa lehmát on ihan vapaina aina pitkin vuorenrinteitá ja syövát kaikenlaisia rikkaruohoja ihan ilman kontrollia. Laadukasta suomalaista Valion maitoa kaipaaan kovasti. Ja muitakin maitotuotteita.

Kala on myös ongelma. Näistä tákáláisistä rumista kaloista ei tule kunnon kalasoppaa. Onneksi táállä saa sentäán norjalaista lohta. Mutta kyllä meille suomalaisille pitáisi olla haukea ja silakkaa, ei nuo Válimeren kalat näytä eikä maistu oikealta kalalle. Eiká niistá tule kunnon silakkarullia. Ja äyriäsiáhán kalatiskit pursuu, oikeita kaloja on váhemmän ja ei se nilviäinen suomalaiseen makuun istu, hyi olkoon limaniljuskat!

Vihanneksista kaipailen porkkanoita ja kunnollista perunaa. Ja kurkkua ja tomaattia. ja sipulia ja kaalia. Meillá vihannekset kasvaa yöttömässä yössä maukkaiksi ja ovat turvallisia, ei niissá mitáán myrkkyjá ole eiká tauteja. Säilyvät kellarissakin ihan koko vuoden tuoreina. Näistá paikallisista ei tiedá, missá ne on kasvatettu ja mitä aineita niihin on laitettu. Niin monta satoakin tulee vuodessa, että eivát varmasti ilman myrkkyjä kasva. On parempi varoa syömástá kun on aina se EHEC-bakteerin vaarakin. Ja olisihan mukava saada kotimaisia omenia ja joulun alla sitten lanttuja. Nyt on pakko aika lailla suomalaisella makaronilla párjáillá ja mummon muusi-jauheella kun ei noita ulkomaan eváitá uskalla suuhun laittaa.

Ja kananmunat on myös tárkeá asia, vaikka ei niitä paljon voikaan syödá kun se kolesteroli nousee korkealle. Mutta joskus olisi mukava tehdá vaikka kakku jos olisi kunnon kanamunat.Suomalaiset vehnájauhot ja sokerihan löytyykin tuolta kaupan hyllyltä. Näitá munia ei voi káyttáá, kun niissá voi olla salmonellaa ja kakut jáá tekemáttá. Tosin saahan niitá valmiita suomalaisa kakkupohjia kaupasta.

Juomapuolellakin olisi pari toivomusta; hyváá suomalaista tilaviiniá, joka on tehty puhtaista suomalaisista mustikoista, puolukoista ja kotimaisista omenista kaipaillaan. Námá tákáláiset pistáá viininsá kuukausiksi, jotkut ihan vuosiksi, happanemaan semmosiin vanhoihin puutynnyreihin, ei taida olla varaa kunnollisia astioita hankkia. Ei tiedá sitákáán, minkä homeen niistá viineistá saa, joten on ollut pakko juoda vain koskenkorvaa kun kunnon viinit on toistaiseksi puuttuneet. Niitä sitten saisi siellä puodissa olla. Ja lisäksi hyváá suomalaista pohjavettá, näistá ei tiedá kun tulevat jostakin vuorilta ja ovat lumensulamisvesiä ja ei tiedä mitä niissäkin sitten on. Niin on janojuomaksi haettava Lapin kultaa Fuengirolan kaupasta, se on sentáán taattua ja tutkittua tavaraa.

Jospa joku reipas ihminen rupeaisi puuhaamaan kunnon kauppaa, niin saataisiin mekin suomalaisia tuoretuotteita. Siellá suomessa on kuulemma ihan paljon entisiá k-kauppiaita, joilla on mennyt suomalaiset sukset ristiin tukkurin kanssa. Tulkaa tánne yrittámáán, táállá on helppo aloittaa kun ei ole semmosia lakejaa ja valvontaa kuin suomessa, melkein villiä on. Riittáá kun hankkii huoneiston ja tilaa tavarat. Olisi hyvä palvelu, jos meille kauempanan asuville voisi járjestáá vaikka kerran viikossa kuljetuksen. 🙂