tuhkalipeää eli lejiaa

Uusimmat Keskustelu Aktiviteetit Harrastukset Omat oliivit ja muut hedelmät tuhkalipeää eli lejiaa

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä freesoul65
freesoul65 Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.12.2012
Kirjoituksia: 12
Vastauksia: 697
Huimis kirjoitti:

Eli siis vanha tuttu Kloriitti (löytyy useilla eri kauppanimikkeillä melkein mistä vaan kaupasta Suomessa) kyseessä?

Juuri näin. Huomaa kuitenkin, että oliivien karvaudenpoistamiseen käytetään suola- tai lipeäkäsittelyitä, ei kloriittivettä.

Suola on ihan natriumkloridia eli merisuolaa. Lipeä on natronlipeää, NaOH:ia kemiallisesti (myydään myös kaustiikkasoodan nimellä). En tiedä seossuihteista. Jostain muistan lukeneeni, että lipeäkäsittely kestää max 3 vrk, varmaan paljon vähemmän useimmiten. Liuoksen lämpötila varmasti vaikuttaa prosessiin kuten lähes aina kemiallisissa reaktioissa.

Tuo perinteinen espanjalainen lejia taitaa muuten olla oikein puutuhkasta liotettua lipeää, sana lejia viittaa siihen alkuperäisessä merkityksessään. Ihan kuten meillä koto-Suomessa on ollut tapana kerätä mm. leivinuunien koivulämmitystuhat talteen ja tehdä niistä soopatarpeet (lipeä) samoin kuin joulunajan lipeäkala. Vanhat konstit ovat näemmä olleet hyvin pitkälti samoja pitkin Eurooppaa.

Suomalaisesta traditiosta tuottaa tuhkalipeää http://kiinet.com/hoilola/arki.htm

Jos on oikein kokeilunhaluinen, niin hankkii Suomesta koivutuhkaa, tekee siitä lipeät ja peittaa paikallista oliivia sillä! Kaksi traditiota yhdistyy ja syntyy jotain aivan uutta…kukaties parempaakin…ehkä. Fuusiokulttuuria kuten ihmisten kanssakäymisestä aina on syntynyt. Rohkeesti vaan yhdistelemään ja modaamaan! Espanjalaiset eivät tiedäkkään kuinka paljon he tarvitsevat meitä 🙂