Tuet vääristävät kilpailua

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä LakuPekka
LakuPekka Ei kirjautuneena
Liittynyt: 25.11.2006
Kirjoituksia: 6
Vastauksia: 394

Heippa,

Kirjoitin tästä Karin aloittamasta yrittäjä -aiheesta jo viime syksynä ja minusta tämä on edelleen ajankohtainen niille, jotka aikovat perustaa Aurinkorannikolle yrityksen. Laitan sen nyt sellaisenaan uudestaan:

”Rannikolle on rantautunut viime vuosina omituinen buumi, jossa Suomen valtio suoraan tai epäsuorasti kanavoi tänne eri muodossa yritystukia. Tämä vääristää kilpailutilannetta ja sellainen yritys, joka yrittää pärjätä todellisilla yrittäjäkustannuksilla, on eriarvoisessa asemassa.

Tässä olisi muutamia esimerkkejä:

Sofia hanke:
”Syksyn 2006 ohjelmassa on runsaasti erilaisia espanjan kielen kursseja, mm. espanjankielinen kirjallisuuskurssi Tuulen varjo, tietotekniikkaa, liikuntaa, ruokakursseja, kädentaitoja, kuvataidetta, musiikkia ja ääniteluentosarja Kuunnellen ja keskustellen ”Sotaan ja rauhaan”, sekä mm. terveyteen ja kulttuuriin liittyviä luentoja.”

Nyt jos joku haluaisi perustaa tänne vaikkapa tietotekniikan tai espanjan kielen koulutusta tarjoavan yrityksen, niin millä ihmeellä kilpailet, kun Sofia hankkeen hinnat alkavat 10€/lukukausi.

Finpro:
Samanlaista sotkua aiheuttaa vientitukia jakava Finpro, joka tulee terveydenalan yrityksiä megatukein muodossa jopa useita vuosia.

Seurakunta:
Kirkko myy soppaa ja pullaa pilkkahinnalla ilman aitoja liiketila- ja työvoimakustannuksia. Samanaikaisesti suomalainen yrittäjä myy soppaa 50 metrin päässä normaalein yrityskustannuksin. Tuskinpa seurakunnalla on edes lupa myydä elintarvikkeita, jolloin he syyllistyvät laittomaan toimintaan. Tuskin seurakunnan pullamyyjät maksavat veroja ja palkan sivukustannuksia?

Suomalainen Koulu:
Koululta voit vuokrata isohkoa tilaa 5€/tunti, joka ei perustu mihinkään normaaliin markkinahintaan. Koulua tukee viime kädessä Suomen valtio.

Suomela:
En tiedä kuka maksaa Suomelan kustannukset, mutta sielläkin voi tehdä kaikenlaista bisnestä ilman todellisia kustannuksia.

Tietenkin tälläinen tuettu puuhastelu, on kuluttajan kannalta hyvä asia, mutta kuten olen yllä osoittanut, tuet sotkevat suomalaisten yrittäjien toimintaa täällä Rannikolla. Tänne on perustettu hiljattain yrittäjien yhteinen etujärjestö ja toivoisin, että heillä olisi rohkeutta puuttua tähän. Varmasti on muitakin tukia nauttivia yrityksiä ja yhdistyksiä, mutta tässä olivat ne, jotka ensin tulivat mieleen.

Tämä espanja.org on sinänsä hyvä media, koska täällä uskaltaa sanoa tämän. Nykyiset suomalaiset Espanjassa ilmestyvät lehdet tuskin uskaltavat ottaa tätä asiaa esiin, koska hekin hyötyvät epäsuorasti näistä tuetuista mainosmarkoista; tukiyrittäjät mainostavat paljon ja silloin on helppo mainostaa kun löytyy mainoksille maksajat…lue veronmaksajat.”