Tölkkien kierrätys

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Kierrätys Espanjassa? Tölkkien kierrätys

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä kris
kris Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520
Rosita kirjoitti:

siis eli kaikki muovi, myös pullot ja pakkausmateriaalit keltaiseen astiaan?

Miksi tölkit laitetaan samaan? Erotteleeko joku ne sitten myöhemmin, vai mitä niille tapahtuu?!

No tällä mennään 😀 kiitos.

Hei Rosita,

Tölkkejä ei tietääkseni erotella siksi että sellaisia vehkeitä, joilla niistä voidaan erottaa pakkauskartonki ja muovi ja/tai alumiini ei ole kovin monessa paikassa. Oletan, että ne käsitellään täällä jollain ihan eri tavalla, ei erotellen.

Suomessa tölkkejä kannattaa kierráttää erikseen koska suomalaiset ovat ensinnäkin varsin kuuliaisia kierrättäjiä, joten kierrätetyn materiaalin markkinoilla on riittävä tarjonta, mutta ennen kaikkea siksi, että suomalaisella paperiteollisuudella on laitteet, joilla nuo eri materiaalit voidaan erotella ja siten kysyntää materiaalille. Mehupurkin kartonkikuidun, alumiinin ja muovin erottelu vaatii prosessinsa ja tekniikka on tietääkseni ihan Suomessa kehitettykin. Paperiteollisuus myy sitten maailmalle kierrätettyä alumiinia, kartongin tietysti laittavat omaan pulpperiinsa ja prosessiinsa edelleen.

Vieraillessani Stora Enson Barcelonan tehtaalla kuulin, että Espanjassa ainoa tällainen laite oli nimen omaan siellä (tästä on tosin ainakin kymmenisen vuotta aikaa). Espanjassa siis tölkkien lajitteleminen erikseen ei kannattane siksi, että niiden kuljettaminen erottelevan laitteen luo tulisi liian kalliiksi.

Monesti kierrätysjutut ovat EU sääntöjen lisäksi puhtaasti taloudellista matematiikkaa, Madridissakin siniset paperinkeräyslaatikot ilmestyivät kadunkulmiin ihan juuri samana vuonna kun kaupungin eteläpuolella käynnistettiin sanomalehtipaperitehdas, joka loi kierrätyspaperille kysynnän alueella.

Eipä silti, minulla on epäilykseni jätteiden lajittelusta Espanjassa ihan siinä missä kaikilla muillakin tässä ketjussa… Espanjassa naapuri ei tule huomauttamaan kierrättämisestá muuten, kuin jos heität lasinkeräykseen purkkeja siestan aikaan niin ettei naapuri saa metelin vuoksi nukutuksi. 🙂

Muokkaan: … huomaan että tarkoititkin ehkä esim. alumiinitölkkejä, minä tietysti ajattelin maito- ja mehutölkkejä. Joka tapauksessa, jätteen määränpää ja myöhempi lajittelu on aika mysteeri…