Todistaja oikeuteen Suomessa…

LINKKI

pentti52
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 16.06.2010
Kirjoituksia: 16
Vastauksia: 397

….
”Miten asian laita Suomessa, vaatiiko työnantaja tämmöisissä tapauksissa pitämään vapaapäivän vai riittääkö oikeudesta tuotu ”todistus”, kuten alakoulussa piti esittää kun oli käynyt hammaslääkärillä kesken koulupäivän.”

Suomessa todistajan meno oikeuteen riippuu jutun laadusta.
Rikosasiassa todistaja on syyttäjän toimesta haastettu oikeuteen. Silloin oikeudesta ei voi olla pois muutoin kuin laillisen esteen vuoksi. Laillisesta esteestä käy esim. sairaus, joka estää matkustamisen ja lääkärintodistuksen joutuu vaadittaessa esittämään.

Siviilijutussa, joita normaalisti työoikeusjutut ovat, oikeuteen on saavuttava, jos todistaja on oikeuteen haastettu. Usein se jutun osapuoli, joka todistajaa pyytää todistamaan, ei kuitenkaan ainakaan ”heti” hanki todistajalle haastetta todistamaan vaan kutsuu vapaamuotoisesti todistajan oikeuteen ja järjestää esim. kyydin todistajalle tms. Pakko ei siis ole tulla, paitsi jos on saanut haasteen saapua oikeuteen.

Jos todistaja on työssä oikeudenkäyntipäivänä ja on saanut haasteen, työnantajan on annettava todistajalle vapaapäivä. Palkkaa ei tarvitse maksaa eikä lomaoikeus mene, koska todistajaa kutsutaan paikalle virallisesti haasteella. Jos taas todistaja ei ole saanut haastetta, todistajan oikeuteen meno riippuu työnantajasta; antaako se vapaapäivän ja antaako sen vapaana ja vaatiiko palkkaa poissaolosta vähennettäväksi.