Tietokonelehti 25.5.2010

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Tv-kaistan laillisuus, 2. erä Tietokonelehti 25.5.2010

LINKKI

Frank
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 20.11.2009
Kirjoituksia: 9
Vastauksia: 255

Perinteisten mediayhtiöiden inhokki, mutta jo yli 10 000 maksavan kuluttajan suosima TVKaista-palvelu on uudistunut. TVKaistalla voi nyt katsoa nettiyhteyden yli 12 tv-kanavan ohjelmat neljän viikon ajalta aiemman kahden viikon sijaan.

TVKaista on ikään kuin digiboksi netissä, joka tallentaa kotimaisten Yleisradion, MTV3:n sekä Nelosen, Subin, Jimin, 4Sport:n, The Voicen, Liv:n ja SuomiTV:n ohjelmat maksuttomat 12 kanavaa talteen.

TVKaistan toimitusjohtaja Fredirk Husberg kertoo, että puskurimuisti pitenee asiakkailla vaiheittain siten, että kaikilla neljän viikon tallennuksen pitäisi olla käytössä kesäkuun alkuun mennessä.

Asiakkaita ympäri maailmaa

Palvelua voi katsoa niin Suomesta kuin ulkomailta. TVKaistalla on jo tuhansia tilaajia muun muassa Espanjassa. Käyttäjiä on myös Kiinassa, Thaimaassa ja Yhdysvalloissa asti.

Perinteisten tv-kanavien palvelut, kuten Yle Areena, on rajoitettu suurilta osin Suomesta käytettäviksi.

Palvelua katsotaan mobiili- tai laajakaistayhteyden yli suoratoistona vaikka pc:llä, älypuhelimella tai olohuoneen mediasoittimella, kuten Sonyn PlayStation 3:lla tai Apple iPadillä.

Tiistaina julkistettu tallennuspuskurin pidentäminen oli odotettu uudistus, sillä yritys kertoi siitä jo tiedotustilaisuudessa aiemmin keväällä.

Uudistuksen yhteydessä se luopui aiemmasta varastopalvelusta, koska tätä asiakkaat eivät yrityksen mukaan enää kaivanneet. Kuluttajat voivat edelleen tallentaa ohjelmat kuukautta pidemmäksi aikaa lataamalla ne koneelleen.

TVKaista on maksullinen palvelu, joka maksaa noin 10 euroa kuukaudessa. Tarjoushintoja on usein edullisemmin.

Tv-ohjelmien verkkotallennus on kiistakysymys

Yleisradio, kaupalliset tv-kanavat ja tekijänoikeusjärjestöt tekivät TVKaistasta poliisille tutkintapyynnön viime kesänä. Keskusrikospoliisin talousrikosyksikkö on selvittänyt siitä lähtien, onko TVKaista syyllistynyt tekijänoikeusrikokseen.

Oikeudenhaltijoiden mielestä se on laiton ip-tv-palvelu, koska ohjelmien levityksestä ei ole sovittu erikseen. TVKaista katsoo olevansa henkilökohtainen tallennuspalvelu tallentavan digiboksin tapaan, vaikka toimiikin verkossa.

TVKaistan poliisitutkinta johti siihen, että Elisa pelästyi oman Viihde-palvelunsa 36 tunnin tallennuksesta, ja poisti sen käytöstä. Siihen jäi normaali digiboksitallennus. TeliaSonera taas jätti tallennusominaisuudet kokonaan pois KotiTV-palvelustaan. Pääkaupunkiseudun Welho taas aikoo pilotoida jonkinlaista tv-ohjelmien verkkotallennusta lähitulevaisuudessa.