Tervetuloa Orkkiin, Viva

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Kari
Kari Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.07.2006
Kirjoituksia: 175
Vastauksia: 1456

Tervetuloa Orkkiin, Viva, nostit esille mielenkiintoisen kysymyksen yrittämisestä.

Itselläni on kohtuullinen kokemus IT-alasta, yritystoiminnasta ja Espanjasta. Omakohtaisiin kokemuksiin ja huomioihin perustuvia vinkkejä ja mielipiteitä olen kirjoitellut tänne Orkin tietopankkiin jo aiemminkin, mutta tässä joitain ajatuksiani aiheesta.

Koska toimintasi on ilmeisen työvoimapainotteista, haluan erityisesti korostaa varuillaan ja skarppina olon merkitystä ennen työsoppareiden allekirjoittamisia tai mahdollisista yhteistöistä sopimisia. Karu totuus on nimittäin se, että Espanja tuntuu olevan melkoinen magneetti muillekin kuin rehdeille työntekijöille ja yhtiö- tai yhteistyökumppaneille.

Tulet käytännössä huomaamaan, että erityisesti Aurinkorannikolle on rehtien tyyppien lisäksi pesiytynyt myös härskejä huijareita ja persoonallisuushäiintyneitä selkäänpuukottajia, jotka keinoja kaihtamatta omistautuvat omahyväisten etujensa ajamiseen – toisten kustannuksella. Olen kirjoittanut aiheesta tositapahtumiin perustuvan artikkelin, Riskienhallinta yritystoiminnassa – kumppaniriskit Espanjassa. Stoori saattaa kuulostaa uskomattomalta, mutta sen opit kannattaa ottaa huomioon, ettei itse tule huijatuksi.

Kannattaa muistaa myös se, että jos Espanjassa joutuu huijatuksi, on täällä käytännössä suhteellisen mahdotonta saada huijareita järkevillä kustannuksilla rautoihin. Eri asia tietysti, jos budjetoit useita vuosia business -aikaasi ja fiiliksiäsi kieroutuneen oikeusjärjestelmän ja laskelmoivien huijareiden kanssa leikkimiseen, niin mikäs siinä. Lopputulos on kuitenkin helppo ennustaa; juristit pyörittävät asiaa ilman päätöstä tasan niin kauan, kun suostut maksamaan heidän tähtitieteellisiä laskujaan. Ole siis tarkkana ja tunnista huijariyrittäjät ja -työntekijät jo etukäteen. Suosituksilla on Espanjassa oleellinen merkitys!

Pari lisäesimerkkiä:

Toin tuossa edellä olevassa artikkelissa esille useita konkreettisia huijareiden käyttämiä konsteja. Muistan hyvin myös yhden tapauksen, jossa eräs sulavakäytöksinen miehenalku oli palkattu yritykseen myyntimieheksi. Homma pelasi mainiosti, mutta jossain vaiheessa paljastui, että myynti oli vetänyt vieläkin paremmin; huijarimyyjä oli lähetellyt asiakkaille laskuja myös omissa nimissään ja kähminyt merkittävän osan firman rahoista omalle tililleen – palkat ja provikat tottakai päälle. Olihan se tietysti kiva pistää palkan ja provikoiden lisäksi muutakin rahaa taskuunsa.

Toinen hauska tapaus liittyy erääseen huhhendaaliin, joka varasti eräältä firmalta mainoskartan ja rupesi myymään siihen mainoksia omaan piikkiinsä. Hauskaksi tapauksen tekee se, että joku toinen huhhendaali oli kierrellyt keräämässä mainosrahoja samaiseen varastettuun karttaan… tästähän tämä alkuperäinen varashuhhendaali suivaantui ja rupesi itkemään jopa jossain suomalaislehden palstoilla, että joku huijari myy mainoksia ”hänen” karttaansa, heh heh… niin ne velat muuttuvat saataviksi, kun aikansa pikku mikkihiiren päässään asiaa pyörittelee.

Summa summarum

Vaikka Espanjassa kannattaa olla joidenkin asioiden suhteen erityisen tarkkana, näen Espanjassa yrittämisen kuitenkin mielenkiintoisempana vaihtoehtona verrattuna Suomessa kärvistelyyn. Espanjan hinta-laatusuhde valtiotasolla on mielestäni yrittämisen näkövinkkelistä parempi, ainakin verrattuna Suomessa vallitseviin yrittäjiä maasta poishäätäviin ajatusmalleihin.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokaisen yrittäjän tulee tehdä päätökset oman bisneksensä näkövinkkelistä – edellä kuitenkin joitain kokemusperäisiä ajatuksia päätöksentekoa helpottamaan.

Menestystä!