Tekniikkaa

LINKKI

devspain
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 30.01.2007
Kirjoituksia: 22
Vastauksia: 1281
Arnold kirjoitti:

Tuosta nollaamisesta puheen ollen, eikö periaatteessa, ja käytännössäkin, ole suht koht yhdentekevää, liitetäänkö maadoitus nollaan jo pistorasiassa tai vasta sitten keskuskaapin nollakiskoon? Nollaanhan se joka tapauksessa lopulta kytketään. Vai onko vaikutusta juuri noihin informaatioteknologian vermeisiin? Turvallisuushan tietysti on aina numero uuno, ja kakkosena toki asennusmääräykset.

Siinä on se ongelma, että kaksi maata tekee noille laitteille signaaliin vaihe-eroa (ja muutakin häiriötä), joka mättää. Vaihe-ero syntyy siitä, että kaapeleiden pituus on (esimerkiksi maahan) erilainen.

Hyvä esimerkki on se, että kuvat analogikameralla TV:n kuvaa, niin kameran kuvassa TV:n kuva ”pyörii”. Periaatteessa sama tapahtuu monessa muussakin. Äänilaitteissa kuulet 50/60 Hertzin (EUR/USA riippuen) brummin kun kaksi maata on yhdessä -siis se kaikille tuttu matala hurina kaiuttimesta. Monitorin kuvaan saadaan kivasti väreihin suttuisuutta muuttamalla siitä RGB-kaapelista yhden piuhan mittaa pari-kolme metriä jne. (periaatteessa se on se 3D-TV:n idea, eli luodaan konverkointivirhettä punaiseen ja siniseen kanavaan ja katsotaan sitten niiden ”3D-lasien” läpi -noin karkeasti sanottuna ja näin toimii myös analoginen aikavirheenkorjain, jolla useampi videolähde yhdistetään toisiinsa).

Teknisesti esimerkiksi analogisen TV:n kuva alkaa ”pyöriä” silloin kun vertikaalitahtipulssi ei pysy paikoillaan juovalukuun verattuna. Värit sekoavat, kun PAL-ID ei enää osu kantoaallon frameissa joka toisella nolla-tasossa framen laskevaan ja joka toisen nousevaan aaltoon, jolloin saadaan aikaan edellä mainittu kierto värisignaalille jne…

Maalla on siis väliä -erityisesti analogisessa maailmassa. Digi-aikana ongelmat ovat erilaisia ja ikiajoiksi on menetetty esimerkiksi se legendaarisen kuuluisa TV:n lumisade. -3:n asteen taustasäteilyä pääpiirteissään, joskin veikkaan, että maapallon väestön itse tuottama radiomelu on nykyään vahvempi.