Tässä talousasiaa… Espanjasta. Alijäämä 11,4% v. 2009

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma espanjan palkat Tässä talousasiaa… Espanjasta. Alijäämä 11,4% v. 2009

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Lumenluoja
Lumenluoja Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.02.2010
Kirjoituksia: 55
Vastauksia: 1489

Talouskriisi Katja Rapeli, 9:01 (Arvopaperi)
.Seuraavaksi Espanjan vuoro?

Espanjasta on tulossa sijoittajien seuraava huolenaihe, kun Kreikan tilanteen odotetaan selkiytyvän viime viikolla julkistetun säästöpaketin ansiosta. Espanjan budjettialijäämä on lähes yhtä suuri kuin Kreikan ja esimerkiksi talousnobelisti Paul Krugman on sitä mieltä, että euromaiden todellinen ongelma on nimenomaan Espanja, ei suinkaan Kreikka.

Krugman perusteli näkemystään The New York Timesille sillä, että Espanjan talous on neljä kertaa suurempi kuin Kreikan. Krugmanin mukaan Espanjan ongelmien syy on lisäksi syvemmällä kuin finanssikriisissä.

Espanjassa Krugmanin arviota pidetään perusteettomana.

”Emme ole petkuttaneet euroyhteistyössä. Noudatamme sääntöjä ja meillä on (Kreikkaa) enemmän varoja. Taloutemme on perustaltaan vahva ja meillä on varaa odottaa, että selviydymme kriisistä”, Sevillan yliopiston taloustieteen professori José Castillo Manzano kommentoi uutistoimisto TT:lle.

Espanjan budjettialijäämä oli viime vuonna 11,4 prosenttia BKT:sta, kun Kreikan alijäämä oli 12,7 prosenttia. Velkaa Espanjalla on kuitekin merkittävästi vähemmän kuin Kreikalla.

Espanjan hallitus on luvannut supistaa alijäämän EU-sääntöjen mukaiseen kolmeen prosenttiin vuoteen 2013 mennessä. Tämä toteutetaan muun muassa arvonlisäveroa ja eläkeikää nostamalla.

”Ongelma on se, että monet epäilevät, toteuttaako hallitus todella nämä toimenpiteet”, Castillo Manzano huomauttaa.

Ekonomistit pitävät yleisesti Espajan suunnitelmia ylioptimistisina. Espanjan talouden ei odoteta kääntyvän nousuun vielä tänä vuonna ja maan työttömyysaste on lähes 20 prosenttia.