Tämmöisenä päivänä

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat PULINABOXI 56 Tämmöisenä päivänä

LINKKI

Old Chap
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 13.07.2006
Kirjoituksia: 106
Vastauksia: 2386

Kiva että avauskuvat vaihtelevat eri tekijöiden myötä. Sekin on yksi tapa tutustua ja samalla tekijät ovat yhä enemmän mukana Orkin toiminnassa tuotettuaan tuommoistakin!

Ja nythän saivat insinööritkin osoittaa päätelykykyään. Minä en olisi arvannut.

Kävin kaupungilla ja näin lähtömatkalla naapurustossa yhden Suomen lipun. En mennyt sanomaan päivää.

Tuossa on on Edvard ”Eetu” Iston maalaus vuodelta 1899, jolloin Suomi eli vielä ryssänvallan alla. Nimeltään ”hyökkäys” – siinä Venäjän kotka pyrkii riistämään lain Suomineidon käsistä. Kuva levisi passiivisen vastarinnan kaudella koteihin kautta Suomen. Suomalaiset halusivat itsenäisyyden, joka julistettiin sittemmin vasta vuonna 1917.

Sitä ennen tapahtui paljonkin. Kenraalikuvernööri Bobrikoff ammutiin, oli helmikuun manifesti ja myös suurlakko. Yhdenvertaisuuslain vapaaehtoiset vastustajat tuomittiin maistraateista vankeuteen ja syntyi tapa polttaa kynttilöitä pimennettyjen kotien ikkunoilla. Sibelius sävelsi, runoilijat kirjoittivat ja monet muutkin tekivät parhaansa. Suomessa oli todellinen vapauden tahto ja paljon myös tehtiin. Monet nuoret kundit jättivät opiskelunsa silleen ja siirtyivät salateitse Saksaan oppimaan sodankäyntiä – siitä syntyi siis jääkäriliike.

Nyt jotkut ikikommarit polkevat edelleen menneisyydessä ja hinkuvat Leninin patsasta Stadiin. Lenin muka lahjoitti itsenäisyyden Suomelle. Sen kuin antoi periksi kun ei muuta voinut, mutta ryssä avitti myöheminkin toivoen, että Suomi olisi liittynyt punakapinan hävinneenä Neuvostoliittoon. Sorry, vapaussota päättyi valkoisten voittoon ja Suomi siirtyi itsenäiseen arkeen.

Ryssä hyökkäsi sitten Suomeen 30.11.1939 ja pommitti – siitä alkoi talvisota. Se kestettiin. Jatkosota oli looginen jatko, jossa uskottiin jonkin aikaa jopa hurmioon (saksalaisten menestyksen myötä) mutta sujahdettiin takaisin realismiin ajoissa. Joka tapauksessa – Suomi oli ainoa maa niissä kisoissa, jota ei miehitetty. Kiitos sen aikaiset miehet ja myös naiset, jotka uhrasivat paljon sille, että ollaan vielä edelleenkin vapaita.

Tämmöisenä päivänä tulee siis muisteltua myös menneitä.
Eikä tosiasioita pidä milloinkaan peitellä tai unohtaa.

Itsenäisyyttämme ei nimittäin ole lahjaksi saatu – vapaus on verellä lunastettu etu.