Tämä viestiketju

LINKKI

Lumenluoja
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.02.2010
Kirjoituksia: 55
Vastauksia: 1489

on sinänsä hauska, että kukaan ei ole vielä kertonut tyhjentävästi ja perustellusti milloin hintakuplaa ei enää ole. Eli jos otetaan määritelmäksi vaikka se, että hintakuplaa ei ole kun lasketaan rakennuskustannukset 0-katteella + arvioitu tontin hinta, niin paljonko se sitten olisi?

Rakennuskustannuksista sen verran, että moni valistunut arvio liikkuu suunnalla, jossa asunnon kuin (perus)asunnon rakentamisen omakustannushinta pyörii noin 700€:n tuntumassa neliöltä. Tästä sitten ylöspäin varustelutason ja materiaalien parantuessa. Eli sellainen skandinaaville hyvin kelpaava asunto olisi noin 900-950 neliöltä.

Konkretisoidaanpa tilannetta todellisen keissin myötä:

Tontti… mitä maksaa tontti? Ostin juuri pari vuotta vanhan asunnon, jossa on ”asunnon allejäävää” tonttia 80 neliötä ja sitten todella panostettua etupihaa on sellaiset 95 neliötä (100€ neliö olleet työt + materiaalit). Eli asiallisesti varusteltu kaupunkiasunto. Ja turistikohteessa ollaan sekä ilmeisen hyvällä alueella = siistiä, lähellä rantaa ja palveluja, toimiva ja rauhallinen community, merinäköalat jne.

Hinta: Arvioin ostaessani, että pihan hinta on 500€/neliö ja asunto 1000€/neliö. Oliko hinnat kohillaan vai maksoinko liikaa pihasta vai molemmista? Tonttihan on siis 90+80 neliötä = eli arvioni mukaan tontin arvo olisi 75.000€. Kuullostaa kovalta, koska 75.000:lla saa triplat neliöt vaikka Tampereelta joka lienee samankokoinen kaupunki… sille saa jo rakentaa, mutta Suomessa rakentaminen maksaakin 1500-2000 neliö ilman krumeluureja. No tietysti tuohon ostamaani tonttiin&asuntoon kuuluuu yhteisiä alueita kuten uima-altaat ja viheralueet tms.

Siis – onko edes ASUNTOkuplaa olemassa vaan onko kyseessä MAA eli TONTTIkupla?