Tällaiset yhteisöt, joita on maailmanlaajuisesti

Uusimmat Keskustelu Espanja.org Espanja.ORG -tiedotteet Kiinnostaako Orkkilaisia oman paikallisrahan käyttö? Tällaiset yhteisöt, joita on maailmanlaajuisesti

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Kari
Kari Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.07.2006
Kirjoituksia: 175
Vastauksia: 1456
Angelina kirjoitti:

Anteeksi kriittinen kysymykseni, mutta mitä tällä ajetaan takaa?…

Tällaiset yhteisöt, joita on maailmanlaajuisesti tuhansia ja paljon myös Espanjassa, eivät pyri olemaan mikään ”valtiovetoista ekosysteemiä” korvaava tai kyseenalaistava ilmiö, mutta täydentävät ja antavat yksilöille ja pienyrittäjille vaihtoehtoisia malleja hoitaa ainakin jokin osa hankinnoistaan.

Esimerkiksi Sveitsisssä on ilmiötä tutkittu ja seurattu tarkasti ainakin -30 -luvun pula-ajoista alkaen. Tyypillisesti, valtion taloudella mennessä lujaa, ei tällaiset paikallisrahat juurikaan kiinnosta, mutta kun asiat valtiotasolla menevät huonosti ja ihmisten toimeentulo on vähintäänkin vaakalaudalla, antavat paikallisvaluutat edes jonkinlaisia mahdollisuuksia selvitä.

Mikäli en ole tulkinnut väärin, on Euroopassa ja jopa maailmanlaajuisesti juuri nyt tarvetta ottaa ohjia edes osittain omiin käsiin – kansalaisten usko vähintäänkin horjuu valtioden kykyyn saada kriisit hallintaan. Tässä paikallisvaluutat, vaihtopiirit, aikapankit jne. voivat tarjota edes jotain helpotusta ihmisten ahdinkoon.

Angelina kirjoitti:

…EU-kansalaisena ja nyt heidän ongelmia rahoittavana katson, että jokaisen suomalaisen siellä asuvana tulisi työllistää paikallisia….

Kaunis ja kannatettava ajatus, mutta sen toteuttaminen lienee harvoille ainakaaan merkittävissä määrin mahdollista… mutta sensijaan, mikä estää myös Espanjalaisia osallistumasta tämäntyyppisiin yhteisöihin? Ei mikään – ja sitä he itse asiassa sankoin joukoin myös tekevät.

Angelina kirjoitti:

…minä hankin palvelut mielelläni espanjalaisilta suoraan, veroineen….

Mikään ei estä toimimasta aivan samoin myös paikallisvaluuttaa käyttävissä yhteisöissä. Vai onko suurpankkien ja poliitikkojen intresseillä ja ehdoilla pyöritetty talous jollain muotoa kannatettavampaa?… no joo, luiskahdin sivuraiteille, nyt ei ole tarkoitus keskustella pankkien ja poliitikkojen harjoittaman bisneksen moraalista ja etiikasta.

Angelina kirjoitti:

…Anteeksi, Kari, jos olen ymmärtänyt tarkoitusperäsi väärin!…

No problems, oikein hyviä mielipiteitähän ja kysymyksiähän nuo olivat 🙂 …ja heti perään on tärkeä todeta, että ei paikallisraha ole mikään poppaskonsti ratkaista monimutkaisia talousongelmia, vaikka saattaa siitä joissain tapauksissa ainakin paikallistasolla olla apuakin.