Syitá on

LINKKI

vanhatyttö
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748
Arnold kirjoitti:

No, ei kai koko hommaa voisikaan aivan repäisemällä lopettaa. Minnekäs ne dubbaajat sitten työnnettäisiin?

Kansan voisi kuitenkin pikkuhiljaa ”opettaa lukemaan”. Myös televisiossa. Samalla siinä kansalaisten kielitaito paranisi ihan vahingossa, aivan kuin Suomessakin on käynyt.

Ja miksi ihmeessä _kukaan_ Suomessa haluaisi, että joku Vesamattiloiri tai Heikkikinnunen tai mitäniitäonkaan, alkaisi dubbaamaan mitään muuta kuin niitä typeriä hollywood-lastenelokuvia?

Ja jos espanjalaiset tosiaankin ovat niin korviaan myöten ihastuneita johonkin dubbaamiseen, niin ei voi kuin todeta, että eipä niilläkän mene hissi ihan ylös asti.

Doh doh…tämäkin on pitkälle tottumusjuttu. Espanjassa on TOTUTTU dubattuihin ohjelmiin ja ainakin minun mielestá on paljon helpompi KUUNNELLA kuin lukea. Pystyy keskittymään elokuvan tapahtumiin kun ei tarvitse seurata tekstitystä. Ja monen mielestá dubbaajien ääni on parempi kuin alkuperáinen, miesten ääni on kuulemma miehekkäämpi. Itse inhoan sitä ilmeisesti ainoaa naisdubbaajaa, joka inisee joka leffassa samalla tavalla.

Dubbaus oli osa sensuuria, toinen osa oli sakset! 🙂 Ja kolmas oli kieltáminen kokonaan. 😕 Ulkomaalaisista elokuvista leikattiin pois kaikki ”epäilyttävä” ja moraalisesti tuomittava ja päälle puhumalla voitiin lieventáá ja ihan kokonaan muutaakin leffan tapahtumia. Katolinen kirkko ja sen äárimmäisen tiukka moraaliopetus olivat Francoa suurempi syy sensuuriin. Suuteleminen ja kaikki sitä kiihkeäpi olivat ehdottomasti kiellettyjä elokuvissa. Samoin paljas pinta, jopa sááret ja nilkat, olkapáát ja aistillinen suu olivat kauhistus, joten klip klip!!

Yksi syy dubbaukseen on katsojien lukutaidon puute. Aika moni vanhempi ihminen ei ollut, eiká taida vielákáän olla, tarpeeksi lukutaitoinen seuratakseen elokuvan tekstitystá. Ja lukutaidon puutteellisuus ei johtu siitä, että hississä olisi vikaa, vaan siitá, että koulusysteemi oli surkea ja että kaikilla lapsilla ei ollut mahdollisuutta káydá edes tätä surkeaa koulua ihan taloudellisten syiden takia. Ja vieraiden kielten oppimista ei pidetty tarpeellisena, eikä suotavana, etenkäán tavallisen kansaa ei tullut altistaa niille vieraille ja syntisille vaikutuksille, joita Espanjan ulkopuolisen maailman kielten osaaminen olisi tuottanut. 8)