Suomalaista ruokaa

LINKKI

Onaja
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 08.04.2008
Kirjoituksia: 3
Vastauksia: 76

Minä törmäsin alussa samanlaiseen ongelmaan, kun muutin tänne Barcelonaan, vaikka olenkin kohtuullinen ruoanlaittaja. Ongelmaa vielä syventää se, että syön töissä eväitä (syödä tupperista, niin kuin täällä sanotaan =) ). Itse olen pyrkinyt tekemään suht suomalaista perusruokaa täälläkin ollessa, sillä sen osaan parhaiten ja toki välillä kokeilla uusiakin juttuja. Mutta mustekalan ja kalan laittaminen ei ole sieltä ihan helpoimmasta päästä ainakaan näin parikymppisen mielestä, joten ne olen jättänyt suosiolla anopille tai ravintolaan.

Mutta siis, Barcelonassa halpoja ruokakauppoja ovat ainakin Mercadona ja hyvää lihaa edullisesti saa BonArea -kaupoista, joissa on myös juustoa, mehuja, maitoa, munia yms. Myös Consum ja Condis ovat edullisia ruokakauppoja. Yleensä kannattaa suosia kaupan omia merkkejä (marca blanca), koska ne ovat huomattavasti edullisempia varsinkin mehujen ja maitojen suhteen. Hedelmät kannattaa ostaa erillisistä hedelmäpuodeista, mutta niidenkin kanssa kannattaa vertailla hintoja. Yleensä ketjuihin kuuluvat ovat kalliimpia, kuin yksittäiset kaupat, meidän vieressä esim. ihan huippu on kiinalaisten pitämä fruiteria!

Mitä itse sitten syön? En ole vielä kasvanut ulos opiskelijan roolista, vaikka valmistuinkin vuoden alussa, joten paljon menee pastaa juuri tuollaisen tomaattikastikkeen kanssa, mihin on sitten lisätty milloin tonnikalaa, milloin jauhelihaa tai broileria. Perinteistä makaroonilaatikkoa ja lihapullia tulee myös tehtyä. Ja salaattia ja esim. erilaisia puolivalmiita täytettyjä pihvejä, joita saa mercadonasta. Lasagnea, kalapuikkoja ja perunamuusia, munakasta, lämpimiä voileipiä, ihan tavallisia juttuja. Ihan hirveästihän täällä ei mitään puolivalmisteita ole, eli aika paljon pitää tehdä itse. Myös erilaisia keittoja kannattaa suosia, sillä sitä on helppo tehdä kerralla vähän enemmän ja siitä syö sitten monta päivää. Eikä keiton tarvitse olla suomalaisen tyylinen kirkaslieminen, se voi olla vaikka tomaattipohjainen. Mutta reippaasti tosiaan vaan nettiin etsimään, googlettamalla löytyy vaikka kuinka paljon ohjeita. Ja kun kehittyy ruoanlaitossa, niin voi alkaa harjoitella myös espanjalaisia ruokia. Nyrkkisääntönä kuitenkin on, että tuore kala on kaikkein kalleinta, liha taas halvempaa kuin Suomessa.

Mistä sitten halpoja paikkoja, missä syödä ulkona? Monessa baarissa ydinkeskustan ulkopuolella kolmen lajin lounas on 8-10 euroa, mutta ruoat ovat usein aika rasvaisia. Hyvä puoli niissä on se, että ainakin voi kokeilla paikallisia ruokia. Suosikkini täällä Barcelonassa ovat kuitenkin erilaiset salaattibuffetit, jotka ovat arkisin 8-9 euroa ja viikonloppuisin muutaman euron kalliimpia. Kaksi suurinta ketjua ovat Frescco ja Lactuca (Googlettemalla löydät osoitteet, paikkoja on paljon). Hintaan kuuluu runsas salaattibuffet, pääruoaksi pizzoja ja pastoja, jälkiruoaksi hedelmiä ja kakkua ja vielä kahvi sekä ruoan kanssa juotava. Varsinkin näin kuumalla ilmalla on aivan ihana rakentaa oma salaattinsa runsaasta tarjonnasta. Ja hinta on siis kohtuullinen. Ihania focaccoja, eli pizzaleipiä taas löytyy Buenas Migas (Hyvät Murut) ketjulta ja ovat suht edullisia myös. Ja jos opiskelet täällä, niin Universitat de Barcelonan päärakennuksesta Universitatilta löytyy opiskelijaruokala, jossa saa ihan ok opiskelija-annoksen muistaakseni 4-5 eurolla. Kysyt vaan alakerran cafeteriaa, niin löydät perille.

Suomalaisen suuhun sopivaa leipää löytyy mercadonasta moniviljaisena ja nykyään jokapaikassa myydään myös tummempaa paahtoleipää. Ihan älyttömän hyvää täysjyväleipää myydään Universitatin lähellä olevassa leipomossa, jonka nimi on Mistral. Sen saa valmiiksi leikattuna ja yleensä ostankin melkein metrin pätkän ko. leipää, jonka pakastan erissä.

Kysy vaan rohkeasti lisää vinkkejä, tähän pisti ensimmäiset mitä tuli mieleen! Itse olen päässyt jo aika paljon ohi ruokakriisistäni, vaikka välillä harmittaakin, kun jotain ihan tavallista juttua ei kaupasta löydy. Hipercor ja El Corte Ingles ovat aika hyviä vähän erikoisempien juttujen löytämiseen. Ja erikoisemmaksi jutuksi riittää esim. nuudelit. =) Monia juttuja voi myös korvata toisilla, esim. kermaviilin ranskankermalla tai luonnon jogurtilla. Hiivaakin olen löytänyt ja kaurahiutaleita ihan vieressä olevasta kaupasta. Pitää vaan silmät auki, niin eteen tulee vaikka mitä.

Tsemppiä ruoanlaittoon!