Suolaa pizza-haavoihin…

LINKKI

turboman1
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 14.01.2008
Kirjoituksia: 16
Vastauksia: 179

There is no business like pizzabusiness…Tuon seuraavan bongasin Fiat-foorumilta ja siellä Marcello oli tehnyt syvällisempää analyysiä pizzan hinnan muodostuksesta eli siinä vähän vertailukohtaa hinnoittelulle!

”Viva el Nacho!” Näin mainostaa KotiPizza pikaruokauutuuttaan, johon kuuluu tacomix-jauheliha, punasipuli, jalapeno, nacholastut, majoneesi ja 200 grammaa vehnätaikinaa juustoineen ja tomaatteineen. Hintaa tuolla aika tavallisen näköisellä lätyllä on peräti (mutta Rabben mielestä tietenkin ”vain”) 9,50 €.

1 kg vehnätaikinaa maksaa noin 0,40 € riippuen vähän siitä, mistä KotiPizza saa ostettua halvimmalla vehnäjauhoja, joten yhteen lättyyn menevän pohjan hinta on 0,08 €. Punasipulia, jota menee noin 50 g, saa alle 1 €/kg, ja kustannus on 0,05 €. Majoneesin, jota menee 20 g, kg-hinta on noin 4 € ja kustannus on 0,08 €. Lihaa pizzoissa on aina erittäin vähän. 40 grammaa (joka on ruhtinaallinen määrä KotiPizzassakin) 5 €:n jauhelihaa maksaa 0,20 €. Muutama Jalapeno-suikale ja hyppysellinen nacho-lastuja maksavat noin 0,20 €. Juusto, tomaatti ja öljy, joilla lättyyn saadaan vähän väriä ja kiiltoa, maksavat 0,25 €.

Kaikki aineet maksavat yhteensä peräti (tai kusetusepäilijöiden mielestä vain) 0,86 €, joka on verollinen hinta. Ilman alv:tä (17 %) aineet maksavat 0,74 €. Sähköä lätyn paistamiseen kuluu noin 0,06 €:n edestä. Pizzan veroton raaka-ainehinta valmiina on siten 0,80 €. Vaikka 9,50 €:n myyntihinnan ja 0,80 €:n raaka-ainehinnan erotuksella, 8,70 €:lla, pitää kattaa alv (1,38 €), pizzakojun kiinteät kulut ja paistajan palkka, pizzayrittäjän kate on valtava. Verottomana pizzan raaka-aineiden hinta hieman yli kymmenkertaistuu: 0,80 € ? 8,12 €!

Pizzan ostaja maksaa kymmenkertaisen hinnan siihen nähden, mitä raaka-aineet maksaisivat kaupassa vähittäismyynnissä. Pizzayrittäjä saanee ketjun suurostojen ansiosta raaka-aineet vielä edullisemmin, joten suhde kasvaa vielä hieman suuremmaksi ja yrittäjän eduksi. KotiPizzassa 9,50 €:n nachoaan nakertava asiakas saattaa asiaa hieman tarkemmin ajateltuaan tuntea, että silmäänhän tässä taidetaan lorottaa.

Viva el Nacho!…ei vaan viva KotiPizza-yrittäjyys!

(Tosiasiassa voitot kerää pääyhtiö ja yrittäjät tekevät hiki hatussa ympäri Suomen rahaa heille…mutta niinhän se tulee ollakin markkinataloudessa… 🙂 )

J:lle: Kinkku-ananas vaatii ehdottomasti jotain päällensä ja luonnollinen valinta on ketsuppi! Hanavettä voi kyllä Suomessa juoda, Espanjassa en kyllä juo… Normaalisti kuitenkin tuoppi kylmää olutta on se ainoa oikea kyytipoika pizzalle… 🙂