Stadilainen …

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat PULINABOXI 35 Stadilainen …

LINKKI

Old Chap
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 13.07.2006
Kirjoituksia: 106
Vastauksia: 2386

Nää skidit on stadilaisia, et’sillee eiku åge-moo!

On muuten jännää miten arkinen puhekieli elää ja kaiken aikaa syntyy uusia sanoja ja sanontoja. Osa niistä sammuu itsestään, mutta jotkut muuttuvat (kuten Ivanka ovelasti meitä alkuun saatteli) sanakirjakelpoisiksi, ennemmin tai myöhemmin.

Kauan kotimaasta poissaolleena luen paljon ja tänäänkin kannoin kotiin neljä uutta suomenkielistä kirjaa (täällä Pattayalla on tietenkin kansainvälinen divari, mutta myös Expats Clubin vastaperustetun suomalaisen jaoston kirjahylly). Ja olosuhteista johtuen luen sitten ihan mitä vain, nyt saan käsiini enimmäkseen dekkareita.

Luen sekä huvikseni että kielenhuollon vuoksi. Ja aika usein myös jään funtsimaan joitakin käännöksiä sekä sanoja, jotka ovat joko eläneet aikansa eli kuulostavat jo elähtäneiltä, tai sitten ovat ikuisesti raikkaita sulostuttaen (chic) tätä kummallista kieltämme.

Slangi (ja muut murteelliset puhekielet) ovat sitten semmoisia, ettei mun mielestäni kannata jäädä märehtimään niiden ihan oikeata ääntämistä, paitsi kullakin paikkakunnalla erikseen. Tosin välillä ottaa pannuun, kun muualta murteineen Stadiin muuttaneet (joita alkaa olla jo vahva enemmistö) tuovat sitten omat väännöksensä paikalliseen kieleen, johon en mielelläni (henkilökohtaisesti) sallisi semmoisia kielellisiä kömpelyyksiä, joihin lienee vain pakko tottua – kun jopa aiemmin puhdaskielisessä Hesarissa ei enää homma skulaa (eikä aina edes oikoluku).

Olkoon sitten filtti viltti tai dorga dorka. Ja pian tulee joku forssalainen tuoden mukanaan paikallisen vivahteensa todeten että on Hesassa holjaa. Missä helvetin Hesassa, piäkaapunkiseuvulla, häh? Spåratkin skujaa nykyisin kaikenmaailman lähiöihin, niiku Pasilaan. Ennen sinne tsörattiin stogella. Varsinainen Stadi on aika snadi. Ja senkin sisällä muuntelevat vielä slangin paikalliset murteet.

Pee niiku panaani. Mun klogu on jo snadisti paljo, et eiku mooo!