Sosiaaliturvaa

LINKKI

vanhatyttö
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748

Kyllä Espanjassa on sosiaaliturva, mutta ei samanlainen kuin Suomessa. Täälläkin on sossu, josta saa avustusta ahdinkoon, mutta vain korkeintaan muutaman kuukauden ajan, sossu ei elätä ketään loputtomasti. Ei ole myöskään sellaisia ”normeja” kuin Suomessa, sielláhän toimeentulotuki on lailla säädetty tietyn suuruiseksi. Sosiaalista saa avustusta ensisijaisesti lapsille, ruokaan jne. ja lapsiperheet voivat saada asunnon sitä kautta.

Espanjassa on myös eläkejärjestelmä ja eläkeläiset saavat monia etuja, esim. eläkeläisten ruokapaikoissa hyvän aterian tosi halvalla, bussiliput ja junaliput reilulla alennuksella, ilmaiset lääkkeet jne. Terveyskeskukset ovat täysin ilmaisia kaikille, ei ole mitään terveyskeskusmaksuja, ja terveyskeskukset toimivat varsin hyvin.

Sosiaaliturvaksi voidaan varmaan laskea myös ilmainen koulu, nykyäán myös kirjat ovat ilmaiset, vielá pari vuotta sitten ne piti itse ostaa. Kouluruokailua ei kaikissa kouluissa ole ja jos on, se on maksullinen. Jotain 50-60 euroa kuukausi.

Sosiaaliturvaa on myös matala verotus. Suomessa maksetaan paljon veroa ja sitten osa siitä palautetaan erilaisten tukien kautta. Täällä verotus on paljon lievempi eli sitä kautta tulee se tuki, mikä Suomessa tulee erikseen. Olette varmaan myös huomanneet, että ALV on paljon alhaisempi kuin Suomessa, peruselintarvikkeilla vain 4%, joten sekin tukee vähävaraisia. Suomessa köyhät ja rikkaat maksavat 17% alvia ruuasta ja muusta 22 %.

Espanjassa on myös työttömyysturva, korvaukset, jotka muistaakseni ovat 75% ansiosta. Korvauksen kesto riippuu työssäoloajasta eli kuinka kauan on maksanut seguridad social-maksua. Nyt syksyllä tuelta tipahtaneille myönnettiin 420 euron suuruinen avustus kuukaudessa. Ja ilmeisesti se on veroton, en ole ihan varma siitä.

On olemassa myös asumistuki, jota maksetaan nuorille pariskunnille ja yksinhuoltajille. Myös famialia numerosa voi saada asumistukea, eli suurperhe, jossa on lapsia 3 tai useampi. Ja pikkulapsille maksetaan lapsilisää jonkin aikaa, en tiedä tarkemmin.

Nuo siltojen alla nukkuvat ovat yleensä narkkareita tai alkoholisteja. Ja usein laittomia siirtolaisia, joille ei ole lakisääteistä elatusta valtion puolesta. Myös mustalaiset asuvat aika huonosti, mutta se on heidän oma valintansa ja seurausta heidän omasta käytöksestä, monesti ihmiset eivät halua mustalaisperhettä naapurikseen näiden elämäntavan takia.

Yhteiskunnan laitapuolen kulkijoista ja muista kurjassa jamassa olevista pitäá huolta kirkon avustusjärjestöt, kuten Caritas. Asunnottomille on ruokaloita ja huoltopisteitá, joissa he saavat joka päivä lämpimän ruuan, voivat káydä pesulla ja pestä vaatteensa. Myös Fuengirolassa on Caritaksen toimipiste, sinne saa viedá avustuksia ja ne otetaan kiitollisuudella vastaan. Lisäksi on erilaisia yksityisiä avustusjärjestöjä, jotka auttavat ihmisiä.