Sinulla on nyt mahdollisuus

LINKKI

Ocaso
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.06.2008
Kirjoituksia: 276
Vastauksia: 375

Sinulla on nyt mahdollisuus kierrellä muutama päivä paikallisia ruokapaikkoja ja kokeilla paikallisia ruokia ja kopioida niistä ideoita ja sen jälkeen suunnistaa kauppaan ja siitä keittiöon aikaisemmin ”syötyjen ideoiden” kanssa, tai sitten tosiaan ostaa keittokirja joita varmasti myy suurin osa kirjakaupoista.

Muutama perusidea on kuitenkin paikallaan mainita espanjalaisesta keittiöstä: oliiviöly kuuluu oleellisena osana ruuanlaittoon eikä se ole kovin kallista espanjassa, vaikka hinta onkin noussut viimeaikoina. Sipuli, tomaatti, valkosipuli on myös hyvin tärkeitä. Lihaa syödään, mutta useimmiten riisin tai perunan tai yksinkertaisesti salaatin kaverina. Liha on yleisimmin possua tai nautaa ja sitä saa niin kauppahalleista, supermarketin lihatiskiltä kuin supermarketeista valmiissa paketeissakin.
Kalaa syödään myös hyvin paljon, se on tuoreena hintavaa espanjan standardien mukaan, mutta kaikkea saa tuoreena; tonnikalaa (atún), valkoturskaa (merluza), turskaa (bakalao) haita (tintorera on yksi laji jota saa supermarketeista normaalisti), sardiineja, jne, jne. kalatistkit ovat yleensä komeita katseltavia, varsinkin kaupahalleissa, ja tulet näkemään kaloja ja muita meren eläviä joita et varmasti aivan heti tunnista.
Mustekalaa saa tuoreena aivan normaalisti kauppahalleista, mutta sen valmistus on hiukan, jossei monimutkaista, niin kuitenkin aikaa vievää keittämisineen, paloitteluineen, ja sen jälkeen mahdollisine paistamisineen pannulla oliiviöljyn kanssa. Jos haluat tehdä ”Pulpo a la Gallega” niin lisää heti paistamisen jälkeen pikanttia tai vähemmän pikanttia punapippuria ja isorakeista suolaa niin sinulla on Galician mustekalaa valmiina. Tämän saman voi tehdä myös ilman pannulla paistamista, eli suoraan keittämisen ja paloittelun jälkeen syöden edellä mainituin maustein.

Mitä sanottavaa esim. paellasta ? Ei oikeastaan muuta kuin että siinä on riisiä, ja siihen melkein loppuukin eri paellareseptien yhdenkaltaisuus. Paella itse asiassa tarkoittaa ”pannua” jossa paella valmistetaan. Paellasta ruokana käytetään Valencian ulkopuolella myös toista nimeä: ”arroz” eli riisi. Paellassa/Arrozissa voi olla riisin lisäksi:kanaa, nautaa, mustekaloja, sardiineita, erilaisia vihanneksia lähes aina, mustekalan mustetta (”arroz negro”) ja lähes kaikkea muuta mitä maakunnalla on tarjota rannikoltaan ja/tai maatiloiltaan. Hyvin monipuolinen ruoka joka käy niin alkuruuasta kuin pääruostakin.

Espanjassa on jokaisella maakunnallaan omat, maakunnalleen hyvin tärkeät typilliset ruokansa. Pohjoisespanjassa vaaka kaatuu enimmäkseen liharuokien ja kalaruokien suuntaan kun taas keskiespanjassa ja välimeren espanjassa vihanneksilla on hyvin tärkeä osa päivittäisessä ruokavaliossa unohtamatta tietenkään lihaa ja kalaa.

Näin, ja jättäen paljon pois ajanpuutteen vuoksi, onnea matkaan espanjan ruokamaailmassa!