Sauvakävely= El Caminar Nórdico

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Sauvakävelijöiden kiertokulku Sauvakävely= El Caminar Nórdico

LINKKI

LakuPekka
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 25.11.2006
Kirjoituksia: 6
Vastauksia: 394

Heippa,

Koetin miettiä mikä olisi sauvakävely Espanjaksi ja se voisi olla El Caminar Nórdico. Englanniksi se on ainakin Nordic Walking. Espanjan käännöksestäni en ole varma ja jos joku tietää paremmin, niin oikaiskaa.

Mutta kun olemme maailmalla sauvakävelijöiden esitaistelijoita, niin meidän on asiallista valistaa tätä ilonsanomaa kaikille Pakosin mäen taapertajille.

Tällöin täytyy tietää mistä puhuu ja tässä muutamia faktoja:

Oikea sauvojen pituus saadaan käyttämällä laskukaavaa 0,68 x oma pituus. Sauvojen mitat ovat 5 cm välein, eli sauvan pituus pyöristetään lähimpään 5 cm pituuteen. Rajatapauksissa valitse mieluummin lyhyempi sauvan mitta. Pääsääntö on, että sauvakävelijän kyynärpään pitäisi muodostaa 90 asteen kulman kun sauvaa pidetään oikein kädessä.

Liikkujan pituus ei ole ainoa sauvan mittaan vaikuttava tekijä. Fyysinen kunto, nivelten liikkuvuus, raajojen mittasuhteet, vauhti, maasto, osaaminen ja näihin faktoihin pohjautuen pidempiaikainen käyttötarkoitus täytyy myös huomioida.

Sauvakävelyssä syke nousee 5-17 lyöntiä/min (esimerkiksi normaalikävelyssä syke on 130 lyöntiä/min, sauvakävelyssä 147 lyöntiä/min, eli sykkeen nousu on 13 %)

Energiankulutus lisääntyy 5,5 – 6 km/h vauhdilla keskimäärin 20 % tavalliseen kävelyyn verrattuna suurimmillaan on mitattu jopa 46 %:n yksilöllinen energiankulutuksen lisäys.

Niska-hartiaseudun lihaskivut vähenevät selvästi ja kaularangan sivutaivutukset ja rintarangan kokonaiskierto lisääntyvät merkittävästi. Lihasryhmistä tehokkaimmin työskentelevät kyynärvarren ojentaja- ja koukistajalihas, hartialihaksen takaosa, iso rintalihas sekä leveä selkälihas.

Nivelet ja polvet eivät rasitu. Kalorikulutus on noin 400 kcal/h (tavallinen kävely kuluttaa vastaavassa ajassa noin 280 kcal/h). Sauvat tuovat turvallisuutta liukkaalla kelillä

Sauvakävely on harjoituksena pitkäkestoinen. Sen tulee kestää puolesta tunnista kahteen tuntiin. Harjoituksen temmon tulee olla rauhallinen ja sykkeen noin 120–150 lyöntiä minuutissa.