Säteilevät etanat pakottavat saneeraustalkoisiin Espanjassa

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Palomares – Espanjan vaiettu ydinturma Säteilevät etanat pakottavat saneeraustalkoisiin Espanjassa

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä minäminäminä
minäminäminä Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.07.2006
Kirjoituksia: 0
Vastauksia: 4

STT-IA, 11.10.2006
Kaakkois-Espanjasta on löydetty radioaktiivisia etanoita paikkakunnalta, jonne Yhdysvallat pudotti vahingossa kolme vetypommia 1960-luvulla. Löytö saattaa johtaa yhdysvaltalais-espanjalaiseen puhdistusoperaatioon, kertoivat Espanjan viranomaiset keskiviikkona.
Pommit putosivat Palomaresin kalastajakylään 1966, kun amerikkalainen pommikone ja polttoainekone olivat törmänneet toisiinsa ilmassa. Turmassa kuoli seitsemän koneissa olleista 11:stä miehistön jäsenestä.
Kaksi pommeista räjähti ja nostatti ilmaan suuren plutoniumpilven. Palomaresin alueelta raivattiin satoja tonneja pommien saastuttamaa maata, joka kuljetettiin Yhdysvaltoihin.
Espanjan viranomaiset ovat vakuuttaneet, että säteilyarvot Palomaresissa ovat normaaleja. Nyt paikallisissa etanaherkuissa on kuitenkin tavattu tavanomaista korkeampia määriä radioaktiivisia aineita, ja Espanja ja Yhdysvallat ovat päättäneet yhteisvoimin selvittää uusien raivaustöiden tarpeen.