Santiago ja ei-kaupallisuus.

Uusimmat Keskustelu Yleistä Synninpäästö Santiago de Compostelan oheispalvelut Santiago ja ei-kaupallisuus.

LINKKI

Ocaso
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.06.2008
Kirjoituksia: 276
Vastauksia: 375

Anna Roschierin teksti oli sangen eriskummallinen, ainakin omat kokemukseni ovat hyvin erilaisia Santiagosta. Aloitetaanpa vaikka menujen hinnasta joiden Anna mainitsee olevan ylihintaisia. Mikä on ylihintaista? Mitä Anna odottaa Santiagon reitilta? Santiagossa saa menu aterioita aivan normaalisti 5 eurosta ylöspäin, ja kahvi maksaa lähestulkoon jokapuolella 80 centtiä -1 euron, ja tämä on halpaa minkä tahansa mittapuun mukaan tämän päivän espanjassa. Málagan kaupungissa et enää saa kahvia alle euron, nautit kahvisi missä tahansa. Santiagossa ruokailessa myös saat mahasi täyteen, annokset ovat valtavia, tai vähintään suuria, ja esimerkiksi liharuaka on esimerkillisen laadukasta ja tästä voisi moni esim. Málagalainen ravintolanta ottaa oppia. Kalaruoka on myös ensiluokkaista, ei niin edullista kuin liharuoka, mutta jokatapauksessa halvempaa kuin esim. Málagassa.

Annan tulisi myös ymmärtää että Santiagon reitille lähdetään henkiselle matkalla, ei etsimään epäkohtia niinkuin Anna tekee (ainakin tämän kuvan sain tekstistä) ja tämä onkin ollut Suomalaisen matkailukirjoittamisen yksi pahimmista saasteista kautta aikojen; tietynlainen selkärankaan juurtunut perussynkkä kyynisyys.

Anna tulee löytämään epäkohtia niin kulmakaupastaan kuin Santiagostakin, hän on siihen erikoistunut.

Anna saattaa myös kokeneena matkustajana_miksi hän muuten kirjoittaisi matkustamisesta_huomata että keinottelijoita on kaikkialla, ja paikallisen hintatason tuntijana hän huomaa ostaessaan jotain ylihintaista että häntä vedetään nenästä, niinkuin hän armeliaasti tekstissään meille kaikille huomauttaa mutta silti antaa vedätyksen jatkuvan ja hän tekstin mukaan jopa suostuu siihen ja hän maksaa vedätyshinnan …

Olen itse syvästi pahoillani Annan huonosta kokemuksesta espanjan kauneimmasta kulmasta, missä ihmiset ovat ystävällisiä ja useimmiten pyytteettömiä, missä kahvista ei tarvitse maksaa yli euroa, missä menun saa 5 eurolla jopa Santiagon keskustassa, missä taksi Santiagon keskustasta lentokentälle maksaa 16 euroa kun se Málagan keskustasta Málagan lentokentälle maksaa vähintään noin 20 euroa mittarin mukaan ja matka on kolmasosa siitä mitä Santiagossa …

Suosittelisin Annalle myös pientä pyhiinvaellusta Jerusalemiin, niin silmät aukeaisivat pyhiinvaelluspaikkojen suhteen, ja en missään nimessä tuomitse jerusalemia, mutta siellä tai israelissa käyneet tietävät mistä puhun.

Anna myös ottaa kantaa kaupallisuutta vastaan, ja tämä on muotitendenssi euroopassa näinä päivinä milloin ei-kaupallinen musiikki, ei-kaupallinen ruoka, ei-kaupallinen kirjallisuus, ei-kaupallinen teatteri, ei-kaupallinen elokuvatuotanto jne. on uustietoisten pelinappuloita ja kulutushyödykkeitä, näin samalla muuttaen ei-kaupallisen nimenomaan siksi mitä sen ei ikinä pitänyt olla eli; kaupalliseksi. Näin, ei- kaupallisuus muuttaa muotoaan ja saattaa itsensä nälkäisenä itsensä irvikuvaksi ahmien euroja sieltä missä niitä on liikkeellä.

Jatkanko ?