Sähkösopimus

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä kris
kris Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Minä en ottaisi vuokra-asunnon sáhkösopimusta MILLÄÄN omiin nimiini ennen kaikkea siksi, että mahdollisuutesi kontrolloida, että se lähdettyäsi siirtyy takaisin omistajan tai seuraavan vuokralaisen nimiin ovat hyvin pienet. Sähkölaskut ovat henkilökohtaisia ja jos sopimus on sinun nimissäsi, sinä lähdet ja sitä ei vaihdeta uusiin nimiin eikä laskuja makseta jatkossa, niin velka on edelleen sinun.

Jos esimerkiksi muutat vuokra-asunnosta omaan asuntoon ja sinulla on sähkölaitokselle velkaa, niin et saa omaan asuntoosi sopimusta nimiisi ennen kuin maksat vanhan velan pois. Sähkölaitosta ei silloin kiinnosta yhtään onko roikkumaan jäänyt velka ”oikeasti” seuraavan vuokralaisen vai sinun. Näin on myös puhelimen laita.

Ehdotan siis ettá jätät sähkösopimuksen vuokranantajan nimiin, mutta laitat sen suoraveloitukseen omalle tilillesi Espanjassa. Sähkölaitos ei salli tätä, mutta heitä voi vähän huijata seuraavasti:

Soitat laskussa olevaan palvelunumeroon ja sanot olevasi kyseisen sopimuksen haltija ja haluavasi laittaa laskut suoraveloitukseen tai vaihtaa suoraveloitustilin, jos lasku on jo suoraveloituksessa. Rehellisempää on tietysti pyytää omistajaa itse soittamaan… hänen intressissään on ettá maksut sujuvat mahdollisimman hyvin, joten tässá ei liene ongelmaa.

On parasta kertoa sähkölaitokselle vain se, mitä se haluaa tietää ja siinä järjestyksessá kuin sen tarvitsevat:

Sopimuksen numeron, número de contrato, yleensä laskussa oikealla alhaalla tai päivämäárätietojen kanssa vasemmalla ylhäällä. Sopimuksen haltijan nimen (oikealla ylhäällä), sähköjakeluosoitteen (nimen alla), henkilötunnuksen (DNI, siinä samassa tai sitten vasemmalla muiden laskun tietojen kanssa).

Seuraavaksi kysyvát tilinumeroa ja onko tili sopimuksen haltijan nimissä. Tássä kohtaa kerrot valkoisen valheen: sanot, ettá kyllä on (vaikka tili on siis sinun), näin sähkólaitos vaihtaa suoraveloituksen eikä puutu asiaan sen kummemmin kunhan maksut sujuvat. Tästä muutoksesta ei myöskään veloiteta mitään. Samalla on kuitenkin hyvä kysyä ettá ovathan maksut nyt ajan tasalla, ettet saa sitten edellisen vuokralaisen rästejä tilillesi veloitukseen.

Ilmoita pankkiisi ettá sillá ja sillá nimellá tuleva suoraveloitus on OK maksaa tililtäsi. Kun lähdet, pyydä omistajaa vaihtamaan oma tilinumeronsa takaisin tai ilmoita, että olet (hänen nimissáän) soittanut sähkölaitokselle ja poistanut laskun suoraveloituksesta. Lisäksi ilmoita pankkiin, että kyseistä laskua ei tule enää maksaa. Varmuuden vuoksi voit seurailla vähän tilitapahtumiasi lähiaikoina, ja jos asiaton veloitus tulisi, sinulla on 3 viikkoa aikaa pyytäá sen palautusta konttorissa tai nettipankissa ja saat rahasi heti takaisin.

Jos kuulostaa monimutkaiselta, niin tervetuloa Espanjaan… 🙂 Kuitenkin yksinkertaisempaa náin, kuin se, ettá lasku tulee omistajalle, joka sitten haluaa rahat sinulta, mutta ehkä usein ”unohtaa” náyttää laskua tai antaa mitáän tositteita siitä, mitä summaa pyytää. Tai se, että saat laskun kotiin postissa, JOS posti osaa kantaa sen perille ennen eräpäivää (yleensä ei), ja juokset sitten pankin konttorissa maksamassa sitä käteisellä. Espanjassa on nimittáin pankkeja, joissa laskuja saa maksaa káteisellä ”joka kuun 10 ja 21 päivän välisinä tiistai ja torstai páivinä kello 10-11:30” (ja tämä viimeinen muuten EI ole vitsi, vaan täyttá totta!)