Saatat olla oikeassa Puerto

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Härkätaistelut Saatat olla oikeassa Puerto

LINKKI

Ocaso
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.06.2008
Kirjoituksia: 276
Vastauksia: 375

Saatat olla oikeassa Puerto Banuksen suhteen, mutta viime kesänä taisteluita muistaakseni vielä järjestettiin.
Ronda on espanjan vanhin vielä toiminnassa oleva areena, se on totta, ja nimenomaan härkätaisteluita varten rakennettu areena. Härkätaisteluita käytiin esimerkiksi kaupunkien Plaza Mayoreilla ennen kuin huomattiin areenoiden edut ja näiden rakennus aloitettiin. Plaza Mayorit, eli kaupunkien päätorit, aidattiin vielä useimmiten ristin muotoon niin että kyseiseen toriin muodostui neljä pienempää neliönmuotoista areenaa, jolla jokaisella käytiin omaa taisteluaan, ja ihmiset katsoivat taisteluita parvekkeiltaan tai olivat torilla muiden seassa jos tilaa sattumoisin oli aitauksien seassa. Näitä järjestelyjä suosittiin ainakin Madridissa, Salamancassa ja Valladolidissa jos en kauheasti erehdy.

Huomioimisen arvoista on myös se että areenat jotka tänä päivänä näemme eivät ole useimmiten se kaupungin ensinmäinen areena, vaan monessa kaupungissa on ollut areena, useimmiten paljon primitiivisempi, jo vuosikymmeniä aikaisemmin jotka taas rakennettiin sen takia että taistelut päätettiin siirtää kaupunkien päätorilta areenalle jossa ihmisiä pystyttiin kontrolloimaan paremmin. Näin taisteluista myös saatiin lipputuloja ja rahvas, jolle sisäänpääsylippu oli äärettömän kallis vielä viimevuosisadan (1900) puoleenväliin, pääsi seuraamaa esitystä jos vaan rahaa lippuun löytyi.

Legendaarisia ovat myös nuorten, useimmiten pojankloppien jonot, jotka yrittivät päästä areenalle sisään kepulikonstein katsomaan sen ajan tähtiä; härkätaistelijoita. Jotkut näistä pääsivätkin areenalle sisään katsomon puolelle, viitta paitansa tai takkinsa sisään taiteltuna, odottamaan tilaisuuttaan hypätä areenalle härkätaistelijan ja apurien sekaan ja tekemään vaikka vain pari liikettä härällä ja samalla hän toivoi että joku härkätaistelu empressaari olisi areenalla näkisi hänen tekonsa ja mahdollisesti kävisi hakemassa hänet pois putkasta jonne hän joutui ilman muuta hypittyään areenalle katsomosta käsin ja tarjoisi hänelle taistelijan sopimuksen… Moni areenalle hyppijoistä ei ikinä päässyt tosin putkaan asti, vaan jouduttuaan härän sarviin kokemattomuuttaan poistui maailmasta hiljaisesti verta vuotaen areenan hiekalle. Yksi joka selvisi kolhuista hypittyään areenalle, ja käytyään muutamaan otteeseen putkassa on kuuluisa El Cordobés vanhempi (ei siis El Cordobés joka taistelee samalla nimellä nykyään, ja joka ei edes ole todistettavasti ole El Cordobés vanhemman poika, vaikka hän niin väittääkin) ja hänestä tulikin legenda jo eläessään. Nyt hänen poikansa, Julio Benitez on tekemässä itselleen uraa taistelijana ja hyvinhän hänellä näyttää menevänkin.