Ruokaa Valenciassa

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä kris
kris Ei kirjautuneena
Liittynyt: 06.09.2006
Kirjoituksia: 41
Vastauksia: 520

Valencia on minullekin rakas paikka, on ollut onni reissata siellä ja ympäristössä moneen kertaan – terveisiä Raya sinne sullekin!

Tässä muutamia ruokavinkkejä:

Ainoa OIKEA paella on Valencian paella, paikalliset – ja minäkin – ovat sitä mieltä, ettá paella ei VOI missään muualla maistua samalta, koska siinä on oleellista Valenciassa kasvanut riisi (mulle oli aikanaan suuri yllätys, että Espanjassa tosiaan viljellään riisi) ja sikäläinen vesi, jossa on erityinen kalkkipitoisuus, joka on kuulemma tärkeä paellan tekemisessä. Niin moneen kertaan olen saanut siellä paellaa ja muita riisiruokia syödä, että olen täysin samaa mieltä, nämä Aurinkorannikon rantaravintoloiden paellat eivät ole mitään siihen OIKEAAN Valencian paellaan verrattuna.

Tiedekeskus on hieno ja ehdoton vierailukohde, mutta jos miná olisin viikonlopun Valenciassa niin söisin esimerkiksi piiiiiiiitkän lounaan Playa la Malvarosan ravintoloissa, muistaakseni se, jossa olen eniten ahminut on nimeltäänkin La Malvarosa. Siinä ei ole katua ravintolan ja rannan välissä vaan varjoiselta terassilta näkee tosiaan suoraan merelle ja ruoka on ihanaa. Kokeile paellaa, arroz negroa (mustekalan musteella värjáttyä riisiä), arroz a banda eli kalaliemessä keitettyä riisiä, jossa on ”sattumina” mereneläviä.

Arroz a banda on vanhanaikaista ns. köyhää ruokaa (plato pobre): kalastajat keittivät liemen saalinsa jäämistä ja perkuujätteista ja keittivát riisinsä siinä pitkään ja hitaasti. Se on taivaallista ruokaa. Ja lisäksi sitten valencian aliolia, eli vaahdoksi vatkattua oliiviölyä (ei varsinaisesti majoneesia), jossa on reilusti valkosipulia. Nam!

Muista syödä alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka, nauttia viinistä ja leivästä, merituulesta ja auringosta, ruoan päälle kahvista ja leppoisasta keskustelusta, alle kolmen tunnin lounas ei ole lounas eikä mikään! Illlalla jos haluat syödä kevyemmin, niin toinen paikallinen ihanuus on parrillada de verduras, eli grillatut kasvikset. Päälle ripaus suolaa ja tilkka parasta oliiviölyjä, ihanaa.

Voi että tulee ikávä Valenciaan kun muistelen näitä…

Toinen valtavan hyvä ruokapaikka keskustassa on Asador Aurora, siellä syödään särätyyppistä lammasta, cordero lechal, joka on tehty uunissa, joka on ihan saman mallinen kuin romaalaisten uunit täällä joskus 2000 vuotta sitten. Mureampaa lihaa en ole saanut missään!

Xativa on kaunis paikka, siellä sen mäen päällä on pieni hotelli nimeltään Hostería de Montsant, jonka puutarhaterassilla on ollut romanttista syödä täysikuun loisteessa ja jasmiinin tuoksussa ja arabialaistyylisiä pikku suihkulähteitä kuunnellessa. Hyvää ruokaa, hienot maisemat, vaikka meri onkin kauempana, ei mikään turistirysä, niin kuin Raya jo kertoikin. Montsantissa oli tosiaan jo arabien aikana asukkaita, siellä on kai jotain muurin pätkää (ei museoksi asti, kunhan kertovat, että siellä on arabeja ollut) ja haaremin jäännettä. Ei ihme, se on täysikuun aikaan maagisen oloinen paikka.

L’Albuferassa Palmarin kylässä Restaurante El Palmar on myös mahtava paikka, siellä nimen omaan se Arroz a Banda… ja lähistöllä olevan El Salerin Paradorin ranta on melkein kuin koskematon, se kun on luonnonpuistoa, joten mitään rantaravintoloita ei ole, meri ja hiekkaa, hiekkaa ja meri vaan. En ole golffari, mutta monet asiasta tietävät tykkäävät valtavasti Salerin golfkentästä. Ja Paradoristakin saa hyváä ruokaa…

Picanya ei ole kylä, jonne turistina menisin, mutta Raya: kun siellä päin asut, niin käy joskus syömässä mereneläviä ravintolassa nimeltä Ciscar. Yksinkertainen, ei oikein minkään näköinen paikka pienellä mitäán sanomattomalla kadulla, jonne on mahdoton parkkeerata, mutta se ruoka… ah!

Voisin jatkaa vaikka kuinka, mutta tulee jo ihan liian nostalginen olo, lähden joumaan kupin kahvia ja vaikka edes leipää, tomaattia ja oliiviöljyä kun tulee niin nälkä.

Hyvää ja herkullista matkaa, nauti Valenciasta!