ruoka miehen tiellä pitää

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat Espanjalainen keittio ruoka miehen tiellä pitää

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
arnold malaga Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846
bhajee kirjoitti:

…ihan muutama suosikkini, joita en kyllä ole Espanjassa nähnyt:

saltimbocca alla romana
vitello tonnato
arista
kunnollinen vasikanpaisti (vitello arrosto)
zuppa di farro
carciofi alla romana
fagioli all’uccelletto
involtini di vitello
parmigiana di melanzane
polpette di ricotta col sugo
panzanella

Juu… noista pari mainitakseni:

— — — —
SALTIMBOCCA ALLA ROMANA (saltimbocca = suuhunhyppäävä)

hyvin ohueksi leikattua vasikan ulkofileetä (muutama siivu/syöjä)
tuoreita salvian lehtiä
ilmakuivattua kinkkua
voita
½ lasia valkoviiniä
suolaa
pippuria

Lado tavarat päällekkäin. Kinkku ja salvia lihaan kiinni puutikulla. Paista voissa kummaltakin puolen, aloittaen kinkkupuolesta. Tarjoile, joko suorina lättyinä tai sitten rullalle käärittyinä. Pannuun jääneeseen roinaan kaadetaan valkoviiniä ja se tarjotaan sitten kastikkeena saltimboccien päälle kaadettuna. Ei siis kovinkaan monimutkaista ja muistelen, että vastaavanlainen viritelmä löytyy myös ”espanjalaisesta keittiöstä”.
— — — —

VITELLA TONNATO (tonnikalavasikka)
Klassinen alkuruoka Italiasta jossa yhdistellään lihaa ja kalaa.

AINEKSET (4:lle)
200g vasikanleikettä

KASTIKE
150g tonnikalaa paistettuna ja pieneksi hakattuna
1 rkl kaprista
1 valkosipulinkynsi
2 rkl kuivaa valkkaria
2 rkl neitsyt-oliiviöljyä
1 dl majoneesia (ei sitä kevyttä)
suolat ja pippurit

Laita tonnikala tehosekoittimeen.
Lisää myös muut kastikeainekset koneeseen ja pyöritä tasaiseksi.
Varo ettei tule liian löysää.
Kasaa annokset nätisti lautaselle.
Koristele tuoreella salvianlehdellä.
— — — —

ZUPPA DI FARRO
on (kirjaimellisesti) spelttivehnäkeitto, johon tulee speltin lisäksi oliiviöljyä, hieman valkosipulia, puolikas sipuli hakattuna, luumutomaatteja murskattuna, tuoretta timjamia ja salviaa sekä muutama kuppi korkealaatuista lihalientä (ei siis kuutiosta) jossa saa olla mukana hieman lihanmurujakin. Myös revittyä persiljaa tarvitaan ja Extra-Virgin oliiviöljyä sekä raastettua parmesaania. Ja kaitpa siinä jotain muutakin vielä taisi olla, joten ihan pelkästä spelttivellistä ei tosiaan ole kyse.

Valmistaminen on suuritöinen homma ja soppaa keitellään ainakin jokunen tunti ja välillä se otetaan pois tuleltakin, kun ainekset lisätään eri aikoihin ja pitää välillä jäähdyttää ja kaitpa sen kanssa vielä tehdään jotain taikojakin. 🙂
— — — —

ARISTA
on toscanalainen nimi porsaanpaistille ja sitä käytetään myös porsaanpaistista valmistetusta ”karjalanpaistin” tyyppisestä ruoasta sekä myös porsaan kyljestä, johon on ’ribsit’ jätetty kiinni. Tarinan mukaan kreikkalaiset antoivat tuon nimen ekumeenisessa kirkolliskokouksessa Firenzessä 1430 A.D., kun he ylistivät tätä porsasruokaa huutamalla ”Arista, arista..!”, joka tarkoittaa ”Hyvää, hyvää..!”
— — — —

Reseptejä arista’lle on yhtä monta kuin kokkejakin, ja tämä päteen lähes kaikkiin muihinkin italialaisiin ruokalajeihin. Ne kun ovat kuulemma lähes kaikki pääosin ja alun perin Ranskasta kopioituja.

Mutta juu ja hei… Kuinka moni teistä on ihan aikuisten oikeasti tutustunut ”espanjalaiseen keittiöön” ja sen monimuotoisuuteen, vai keskustelevatko kaikki aiheesta vain fuengirolalaisten standardiravintoloiden perusteella? Esimerkiksi pienoisella muutaman päivän mittaisella Madridin käväisyllä (siellä on majoitukseen perhanan paljon edullisia ja hyviä hostelleja ihan keskustassa, käykää joskus) voi tutustua mitä monipuolisempien espanjalaisten keittiöiden tarjontaan eri puolilta Espanjaa. Mutta tokihan esimerkiksi kunnon asturialaista ruokaa luunkuivine suodattamattomine siidereineen tapaa ainakin asturialaisten mielestä saada vain Asturiasista, ja niin edelleen, ja niin edelleen.