reciclado basura

Uusimmat Keskustelu Espanja.org Jeesinkinurkka Roskien vienti? reciclado basura

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä arnold malaga
arnold malaga Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2010
Kirjoituksia: 79
Vastauksia: 2846
Mikko kirjoitti:

Onko roskien lajittelu Espanjassa siellä etelärannikolla yhtä yleistä kuin Suomessa?

Ei.

No, siinähän se olikin jo se vastaus kysymykseen, mutta kerrottakoon hieman lisää.

Málagassa on yritetty kierrättää jätteitä (paperia, säilykkeiden peltipurkkeja, muovia, lasia, ja kompostoitavaa talousjätettä) vakavasti ottavissa määrin vasta noin kymmenen vuoden ajan, mutta alkuperäisestä tavoitteesta ollaan vielä kaukana.

Kaupunki tuottaa jätettä vuositasolla noin 120’000 tonnia, josta kaatopaikalle kaadetaan yhäkin noin 84’000 tonnia. Eli siis kierrätykseen menee vain kolmasosa koko jätemäärästä.

Individualistisesti elämään suhtautuvia espanjalaisia on hieman vaikeaa saada avaamaan silmiään ympäristöasioille, mutta osa heistä sentään alkaa olla jo hieman vastaanottavaisempia järkiajattelullekin, sen iänikuisen kohtalonuskon sijaan.

Mutta kuten ’devspain’ jo tuossa aiemmin mainitsikin, niin espanjalaiset ovat yhä ”taitavia” dumppaamaan roskansa kaikkialle, minne vain mahdollista, kuten maanteiden varsille ja tyhjille tonteille. Yksi heittää jääkaapin ja yksi nojatuolin, niin kohta onkin jo ihan kivasti ’ei kenenkään’ rojua ’ei kenenkään’ maalla.

Marginaalisimpia tapauksia lienee, mitä itse sain omin silmin (ja nenin, uhh) havaita Málagan ja läheisen vuorentapaisen kalliomaiseman välisellä tiellä.

OKSETUSVAROITUS !!
Kyseessä oli normaali pieni päällystetty maalaisajotie, jota käyttivät myös raskaat ajoneuvot. Vasikka oli jäänyt rekan (tjms) alle, ja liiskaantui parissa päivässä litteäksi kuin lahna, kun se oli niin somasti mutkan takana, ettei sitä huomannut, ennen kuin oli jo kohdalla. Oltiin liikkeellä avojeepillä ja ensin ihmeteltiin, että nyt kyllä jokin haisee selvälle pskalle ja sitten se menikin jo siitä pyörien alta. Yööökk.!

Osittainen kiitos nahkan tyhjenemisestä kuului varmaankin myös yöllisille raadonsyöjille sekä variksille, joita ympärillä parveilikin ihan riittävästi. Pari oli jo liiskana asvaltilla.

Ei puhettakaan, että joku isäntä olisi tullut korjaamaan raadon pois. No, alle viikossa paikalla alkoikin olla enää pelkkä läntti.

Mutta alkuperäiseen aiheeseen vielä sen verran, että mahdollisesti kohtaamasi lajitteluastiat tunnistat väreistä. Tutustu käyttöohjeisiin.