Pyreneet ja Picos de Europa

LINKKI

reissu-lassi
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 15.12.2008
Kirjoituksia: 7
Vastauksia: 120

Pyreneiden vuoristo ja Picos de Europa ovat itseasiassa varsin erilaisia ilmastoltaan, koska esimerkiksi Huesca (Aragonia) on niin kaukana merestä. Picos de Europa on oman kokemukseni perusteella talviolosuhteiltaan hyvin samanlainen kuin Sierra Nevadan vuoristo Andalusiassa.
Esimerkiksi Sierra Nevadan korkein huippu Mulhacen vapautuu tavallisesti lumesta kesäkuun alussa aivan kuten Picos de Europan huiput. Trevelezissä (Alpujarra, Andalusia) talvi on mielestäni jopa ”ankarampi” kuin Potesissa (Liebanan laakso, Kantabria), mikä tietenkin selittyy korkeuserolla.

Kantabrian ja Asturian laaksoissa lunta satelee yleensä muutamana päivänä vuodessa ja se sulaa useinmiten pois parissa tunnissa. Viime talvi oli ankara, mutta silti Potesissakin (Liebanan laakso, Kantabria) lunta oli pisimmillään neljän päivän ajan yhtä mittaa. Eli Picos de Europan kansallispuistossa voi käydä patikoimassa myös talvikuukausina.

Eksoottiset lumikuvat

Uskon, että monille on syntynyt hieman väärä käsitys Pohjois-Espanjan säästä, koska aluetta markkinoidaan espanjalaisille eksoottisesti – eli kauniilla lumikuvilla. On vähän höpsöä, että myös esimerkiksi pohjoismaalaisille suunnattu materiaali on kuvitettu samoilla lumikuvilla. Eiväthän esimerkiksi suomalaiset yleensä matkusta Espanjaan lumihankia ihailemaan.

Vaimon kanssa harrastamme patikointia viikonloppuisin, ympäri vuoden. Viidentoista vuoden ja yli 400 eri reitin kokemuksella pidän pohjoisrannikkoa Espanjan parhaana ympärivuotisena patikointikohteena. Aivan rannikolla ja aurinkoisella säällä olen yleensä liikkellä shortseissa ja t-paidassa. Esimerkiksi Liebanan laaksossa sopiva talvivarustus on pitkälahkeiset housut ja pitkähihainen paita – siis aurinkoisella säällä.

Vuoristoalueiden erityispiirteet

Vuoristoalueiden sää on kuitenkin sikäli vaarallista, että se saattaa muuttua hyvin nopeasti. On erityisesti joitain alueita, kuten Montcabrerin vuori Valenciassa ja Puerto del Boyar Grazaleman luonnonpuistossa (Cadiz, Andalusia), joihin sade osuu lähestulkoon päivittäin. Ja sää muuttuu nopeasti.

Myös Pyreneillä, Picos de Europalla ja Sierra Nevadalla kannattaa tarkkailla sään muuttumista. Sumu voi yllättää nopeasti ja lyhentää näkyvyyden pahimmillaan muutamaan kymmeneen metriin. Tilanteessa kannattaa pyrkiä palaamaan samoja jälkiä takaisin. Jos polku on epäselvä, kannattaa pysähtyä odottelemaan näkyvyyden parantumista.

Hyvä nettiopas

Reittiin on myös syytä tutustua ennalta mahdollisimman huolellisesti. Topwalks-sivuston http://www.topwalks.net/fi/index.htm yksi vahvuus onkin sen runsas kuvitus, mikä helpottaa mieluisan ja sopivan reitin valintaa. Ja reitillä pitää olla mukana aina vähintäin kaksi kolmesta
1) kartta,
2) yksityiskohtainen reittiselostus,
3) GPS-vastaanotin.
Esimerkiksi pelkkien reittimerkkien ja GPS:n kanssa liikkumista en suosittele vuoristoalueilla. GPS on tekninen laite, jonka voi rikkoa tai hukata. Myös akku voi kyykätä. Vähän kaikkea on nähty ja koettu 😉