Puurot ja vellit

LINKKI

bhajee
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.08.2006
Kirjoituksia: 70
Vastauksia: 2570

Näistä matka/sairaus- ym. vakuutuksista on täällä ennenkin puhuttu… ja olen huomannut, että aika usein verrataan omenoita ja appelsiineja (ja kauhistellaan tiettyjen vakuutusten hintaa).

Ihmisten sairausvakuuttaminen on kallista… Suomessa,
jossa on kansainvälisesti katsoen varsin tehokas (rahankäytön suhteen, muuten ehkä ei :() terveydenhoidon kulut on n. 2250 €/nuppi/vuosi. Esim. Saksassa se on n. 2800 €/hlö. Suomessahan sairausvakuuutus on piilotettu veroihin, joten kukaan ei oikein tiedä paljonko siitä joutuu maksamaan.

Nuo kulut on siis per henkilö, ja sisältää esim. lapset joilla ei ole omia tuloja; ne jotka noita kuluja palkastaan (tai muista tuloista) maksavat, maksavat tietysti todellisuudessa enemmän.

Normaali matka(sairaus)vakuutus edellyttää, että asiakas on (jos nyt puhutaan esim. Suomesta) että asiakas on KELAn sosiaaliturvan piirissä. Vakuutus siis käytännössä korvaa vain KELAn yli menevät riskit; taloudellinen riski vakuutukksenantajalle on melko pieni, siksi tuollainen matkavakuutus onkin aika halpa.

Jos lukaiset ne matkavakuutuksen ehdot, niin sieltä löytyy varmasti pykälä, jossa kerrotaan, että asiakkaan on itse haettava kaikki KELA-korvaukset, vasta sen yli menevä osuus korvataan.

Melko varmasti siellä on myös pykälä joka sanoo, että vakuutusyyhtiö voi vakavammissa tapauksissa päättää hoidetaanko se sairaus/tapaturma siellä kohdemaassa vai kuljetetaanko asiakas/potilas Suomeen saamaan hoitoa.

Jos nyt tapaturma/sairaus on sellainen (tämä on nyt teoreettinen esimerkki), että se vaatii vaikkapa kalliin leikkauksen (mutta potilas on kuletettavassa kunnossa) niin tod.näk. vakuutusyhtiö kuskaa hänet Suomeen (pahimmassa tapauksessa vaikka ambulansskoneella) jolloin leikkauksen kulut menevätkin KELAn piikkiin, ainakin suurimmaksi osaksi.

Jos taas haluaa vakuuttaa itsensä pysyvästi ja niin ettei taustalla tarvita minkään maan sosiaaliturvaa, niin homma tulee huomattavasti kalliimmaksi. Riippuu tietysti vakuutusyhtiöstä, maasta, aiakkaan iästä, mahd. ”pre-existing conditions”, omavastuu, mahd. kokonaiskatto kuluille jne.

Vilkaisin huvikseni tuota Sanitasin vakuutusta… se halvin versio olisi vähän yli 2000 €/vuosi, mutta siinä on niin alhaiset korvausrajat että pienikin leikkaus räjäyttää budjetin. Kallein versio on vuositasolla viitisen tonnia.

Sairaalahoidosta näkyy olevan 10% omavastuu.