Puhuminen on tärkeää

Uusimmat Keskustelu Yleistä Yleiset pulinat pulinaboxi 77 Puhuminen on tärkeää

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Old Chap
Old Chap Ei kirjautuneena
Liittynyt: 13.07.2006
Kirjoituksia: 106
Vastauksia: 2386

Kielen kuin kielen osaaminen ilman puhetaitoa on turhaa. Mulla oli koulussa englanninkielen opettajana täti, joka vaati ja aina vaan uudelleen vaati ja harjoitutti ”oxfordilaisen” englannin yläluokkaista ääntämystä. Niillä keinoin olen myöhemmin joskus huvikseni naurattanut alkuperäiskansaa, mutta siitä syntyi muutoin niin kova väärin ääntämisen pelko, että otti aikansa ennenkuin uskalsin puhua kunnolla missään – kun piti aina varoa virheellistä ääntämystä.

Samaan aikaan me oltiin täydellisiä jenkkifaneja ja opeteltiin amerikkalaista mongerrusta leffoista. James Dean (huolimaton puhuja) oli yksi idoleista. Niistä eväistä se sitten kehittyi nykyinen puhumisen tyyli ja ehkä siinä on sentään ollut hyötyä kouluopetuksestakin, sillä olen ajoittain saanut kiitostakin oppimani kombinaatio-ääntämisen käytöstä.

Espanjan suhteen María José painotti aina (joo, olen siis saanut opetustakin, mutta puheena), etten missään tapauksessa omaksuisi andalusialaista kieltä, kun sen käyttäjänä saisin halveksuttavan juntin kohtelun vaikkapa Madridissa. Hui-hai, pääasia että puhutaan, eikös niin … ja lue loput tuosta alta.