PU on höyrynsulku

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Abso
Abso Ei kirjautuneena
Liittynyt: 17.07.2012
Kirjoituksia: 15
Vastauksia: 542

Se sisäilman kosteus menee siitä PU-levystä – ja mahdollisista epätiiveyskohdista kaasumaisessa muodossa läpi ja kondensoituu kylmään kivimateriaaliin sinne eristeen taakse jos sen lämpötila alle kyseisen höyryn osapaineen kastepisteen.

PU toimii tuossa eristepaksuudessa höyrynsulkuna. Se on itse asiassa tiiviimpi kuin perinteinen höyrynsulku. PU-kattoihin ei laiteta höyrynsulkua. Sauma saattaa vuotaa. Sen vuoksi olen liimannut PU-levyt PU-vaahdolla.

Alumiinikalvo on taas henkimaailman juttu. Kattoihin tarkotetuissa PU-levyissä se usein on, mutta seinään laitetaan useimmiten ilman alumiinikalvoa. OK, onhan se sitten niinkin, että asunnon vuoraaminen Al-kalvolla saa aikaaan Faradyn häkin, joka pistää kännykät hiljaisiksi.

Suomalaisia ohjeita ei kannata ajattelematta seurata. ”Proppaamisesta” päätellen välipohja on betonia. Betonisissa välipohjissa ei ole höyrynsulkuja, joten PU-levyn voi vallan hyvin liimata kattoon kiinni. Ja koska PU-levy toimii sulkuna sellaisenaan, ei erillistä kalvoa tarvita ollenkaan.

Minusta alkuperäinen ohje sopii Espanjaa paremmin kuin keskustelussa myöhemmin esitetyt suomalaiset puutaloihin suunnitellut järjestelmät. Saumaan tosin kannattaa harkita PU-vaahtoa tai höyryä läpäisemätöntä teippiä. Tosin tärkeää se on vain keittiössä ja kylpyhuoneissa.