Protestoin tuota Abson

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä freesoul65
freesoul65 Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.12.2012
Kirjoituksia: 12
Vastauksia: 697

Protestoin tuota Abson kirjoituksessa olevaa kohtaa 2:

”Osto omalla rahalla ja omaan käyttöön voi olla järkevää (vaihtoehtoiskustannus: vuokra ja huono korko pankkitalletuksille).”

Vaihtoehtoiskustannuksesi pitää kyllä laittaa joku ihan muu kuin pankkitalletuksen huono korko.

Vaikka sitten vuokrakämpän (huono 🙂 tuotto Fugesta. Tai vaikka Suomesta.

Itse olen sitä mieltä, että käypä verrokki on pörssiyhtiön osake. Kun vakavaraiselle pankille (kuten Handelsbanken) saa jo pelkkänä osinkotuottona liki 5% bruttotuoton – ja pidemmässä juoksussa yli 10% tuoton per annum vuositasolle tasoitettuna – niin siinä on käypä vaihtoehtoistuotto, jos haluaa nämä asia pelkkinä numeroina laskea.

Itse näkisin nimenomaan tuossa sen syyn hakea lainaa myös ostettavaa kämppää vasten: ei halua lukottaa kaikkea vapaata kapitaalia johonkin kämpänmurjuun Epsanjassa. Koska fiksumpaa on ottaa vaikka 30-50% luukun ostohinnasta lainaa paikallisesta ”hipoteekista” (vaimikäseoli?) ja ostaa käyttämättä jääneellä kapitaalilla hyviä, vakavaraisia länsimaisia ja itämaisia pörssiyhtiötä! Sieltä tulee takuuvarmasti >5% tuotto vaikka olis mitkä ajat edessä – ja kun osinkosalkun kohtuullisesti hajauttaa, niin tuskin kaikkia maailman firmat nyt konkkaankaan voivat mennä? (ja jos menevät, niin so what yks kämppälaina jossain Espanjassa…sen jälkeen meillä on aivan varmasti niin isot päänsäryt pohdittavana systeemikriisinä, ettei ketään enää jaksa moiset kiinnostaa…)

Kämpän ”vivuttaminen” Espanjanlaisella lainalla on muuten talousmiehen peliteoreettinen veto muutenkin. Antaahan se option siihen veikkaukseen, että ”uskoo Espanjan saavat kenkää eurosta / eroavan eurosta ennenpitkää”.

Tällöin toki paikallisen caixan antama laina muuntuu joksikin ”peseta nuevaksi” eikö vain? Laina deva-pesatassa, tulot vahvassa uus-eurossa….ah mikä ihana asetelma maksella se uus-pesatassa oleva laina pois vahvalla valuutalla. Tajusitte idean?

Jos siis on merkittävästi tuloa ja varallisuutta wahvassa Pohjois-Euroopassa, joka luultavasti jatkossakin porskuttaa Välimeren valkosipulivyöhykettä paremmin, avautuu tuossa tilanteessa kiva arbi sille joka älysi vivuttaa kämppänsä ostoa tässä lamassa hiukka ES-lainallakin…