presidentillisiä näkemyksiä

LINKKI

santiago
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 14.11.2007
Kirjoituksia: 307
Vastauksia: 4162

Elämä yllättää, tällä kertaa mut . Taidan olla nyt vanhoilla päivilläni urani huipulla. Olen nimittäin Herra isoherra eli taloyhtiömme Presidentti. Suomeksi hallituksen puheenjohtaja.
Kuten tuossa ylempänä mainittiin, monissa taloyhtiöissä Pressan virka kiertää vuosittain asukkaalta toiselle.
Vapaaehtoisia on usein harvassa. Suomessahan vapaaehtoiset kuolivat jo talvisodassa.
On myös taloyhtiöitä joissa joku on kiinnostunut hoitamaan virkaa ”toistaiseksi”.
Täällä Costalla , missä useimmiten taitaa suuri osa omistajista asua vakinaisesti muualla, on eri kuviot talon hoidon ja hallinnoinnin kannalta kuin ns. perinteisissä kaupunkien asuintaloissa missä asukkaatkin ovat töissäkäyviä perusespanjalaisia.
Ja koska pressa valitaan usein täysin asiantuntemattomien omistajien joukosta arpapelillä on talolla oltava asiansa ja lait ja määräykset tunteva Administrador eli suomeksi issari.
Riippuu ihan asukkaiden ja pressan innostuksen ja kiinnostuksen asteesta kuinka paljon ja miten talon hoitoon vaikutetaan.
Meillä issari hoitaa kirjanpidon, talon juoksevien asioiden ja laskujen hoidon.Käytännössä kaiken. Pressa sitten on yhteistyössä tai ei , ymmärryksensä ja kiinnostuksensa mukaan.
Minä olen kohtuullisen kiinnostunut asioista ja ymmärränkin niistä kohtuullisen paljon. Mun ja issarin yhteistyö on hyvin sujuvaa ja mukavaa. Ja mulle on suuri hyöty tästä pressan hommasta. Mä saan ilmaisen intensiivikurssin edistyneessä käytännön espanjankielessä kun mä kommunikoin issarin ja naapureiden kanssa.
Ja koska ollaan täällä monikansallisessa Mijasissa on englanti toinen työkieli tässä hommassa.
Meillä siivousfirma eli señora de limpieza perheineen hoitaa siivouksen, puutarhatyöt hoitaa puutarhafirma, altaan hoitaa sopimuksella Miguel ja eteentulevat korjaukset hoitaa tarpeen mukaan tilauksesta alan firma.
Tämä järjestely tulee paljon halvemmaksi , koska ei tarvitse huolehtia oman henkilökunnan palkkauksesta ja työnantajamaksuista. Oma puutarhuri / talkkari on ylellisyyttä täällä niinkuin Suomessakin.
Muuten täällä työvoimakustannukset ovat todella paljon halvemmat kuin Suomessa. Mutta ei sentään viidellä eurolla tunti ketään saa palkattua , jos sen tekee oikein ja pykälien mukaan.
Mitään pätevää kustannusta kiinteistön hoidosta ei voi antaa. Taloja ja palveluja on niin erilaisia.
Jossain tehdään perusasiat, jossain on eteisvahtimestari, talkkari ja ympärivuorokautinen vartiointi , lämmitetty allas , kuljetuspalvelu , kuntosalit , saunat, jne.
Täällä normitalossa suurin kuluerä on puutarhan ja uima-altaan hoito, siivous ja esiintulevat korjaustyöt.
Suomessa lumenpudotukset, lumenajo, vaativampi kiinteistötekniikka ja rakennuksen vaativampi kunnossapito sekä tietysti älyttömät rakennus-ja turvallisuus- ja ilmanvaihto- ym.määräykset , taivaita hipovien kiinteistöverojen ja kunnallisien vaatimusten kanssa nostavat asumiskustannukset täältä katsoen älyttömälle tasolle.
Täällä , ainakin meillä , jokaiselle osakkaalle lähetetään yhtiökokouskutsun yhteydessä kustannuslaskelma kuluneesta vuodesta ja kustannusarvio tulevasta vuodesta. Siellä on yksilöity kaikki pienetkin menoerät.
Kirjanpito on myös milloin vain nähtävissä issarin toimistolla.
Iso osakas jolla on paljon ääniä kokouksessa voi luonnollisesti dominoida talon asioiden hoitoa.
Samoin iso täkäläinen ongelma on osakkaat jotka eivät maksa vastikkeitaan.