pössyttelyä

Uusimmat Keskustelu Yleistä Uutiskulma Espanja muuttuu pössyttelyä

LINKKI

pauliina
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 05.02.2007
Kirjoituksia: 67
Vastauksia: 641
kojo kirjoitti:

Tämänpäiväisessä Iltalehdessä kommentoidaan uutta tutkimusta. Ajatelkaa, miten Aurinkorannikonkin eläkeläisväestö nuortuu, kun nämä uudet työkyvyttömyyseläkeläiset rynnivät sinne.

”Tupakkaa polttavilla on keuhkoahtaumataudin takia yli 20-kertainen riski joutua työkyvyttömyyseläkkeelle.

Suomalaisen tutkimuksen mukaan riski joutua varhain työkyvyttömyyseläkkeelle on sitä suurempi, mitä nuorempana tupakoinnin on aloittanut.

Pitkään tupakoineilla työkyvyttömyyseläkkeen riski oli 27-kertainen. Pitkään jatkunut tupakointi tarkoittaa vähintään parinkymmenen savukkeen polttamista päivittäin 12 vuoden ajan.

Keuhkoahtaumataudin on arvioitu nousevan kolmanneksi yleisimmäksi kuolinsyyksi koko maailmassa vuoteen 2020 mennessä. Tautia sairastava kärsii rasituksessa hengenahdistuksesta ja fyysisen toimintakyvyn heikkenemisestä. Tautia ei voida parantaa.

Tutkijoiden mukaan tupakoinnin lopettaminen on paras keino ehkäistä taudin etenemistä.

Kelan ja Helsingin yliopiston 30-vuotisen TwinKela-seurantatutkimuksen aineistona oli noin 24 000 suomalaista kaksosta.

Tuostapa tulikin mieleen elävä esimerkki. Ikäiseni henkilö nyt 40 vuotta jäi sairaseläkkeelle ko. taudin vuoksi. Polttanut tupakkia noin 13 vuotiaasta asti. Tuskinpa on ehtinyt omalla työllä kartuttaa kassaa, jota nyt nauttii työttömyyseläkkeen kautta. On se hyvä että osa väestöstä käy töissä pitempään ja kerää rahaa näille pössyttelijöille. Jos hän nyt vaikka älyäisi jättää röökin sivuun ja elää 90 vuotiaaksi, ollaan sitä ihmeissään yhteiskunnassa, miten ne eläkkeet maksetaan.

Järki käteen hei,