Politiikka on kiintoisaa

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä vanhatyttö
vanhatyttö Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2009
Kirjoituksia: 49
Vastauksia: 1748
pintorA kirjoitti:

Hei te valveutuneet espanjansuomalaiset!

Saisiko teiltä suomenkielistä tietoa Espanjan poliittisista puolueista ja niiden ohjelmista?

Suurimmat puolueet ovat PSOE, sosialistinen työváenpuolue ja PP, partido popular. oikeistopuolue. Ja nythän hallitusvastuussa on PSOE, jonka johtaja ja Espanjan päáministeri on Zapatero. Seuraavat vaalit on kunnallisvaalit huhtikuussa ja silloin hyvin suurella todennáköisyydellä valta tulee vaihtumaan ja Rajoyn johtama PP ottaa ohjakset kásiinsä.Ja näissä kunnallisvaaleissa myös me suomalaiset olemme äänioikeutettuja.

PP:n oma sivu löytyy täáltä:http://www.pp.es/conocenos/bienvenida_1.html

Ideologiasta ja tavoitteista saa kuvan kun lukaisee PP:n vaaliohjelman vuodelta 2008 ”Ideas Claras”
http://www.pp.es/file_upload/recursos/pdf/20090915123720_1660537083.pdf

Yksi tavoitteista oli täystyöllisyys (pleno empleo) ja työllisyys tulee olemaan pääteema myös seuraavissa vaaleissa. PP:n mielestá ainoa keino luoda työtä ja poistaa työttömyys on tukea yrityksiä, jotta ne voisivat työllistää. Ja työn tukeminen on myös heidän sosiaalipolitiikkansa avain-ei yhteiskunnan tukien lisääminen.

PSOEn sivut ovat nyt pois käytöstä nyt tämän LEY SINDEn tukemiseksi. Laki on menossa parlamentin käsiteltáväksi. Ja lakihan koskee sellaisten sivustojen sulkemista, jotka loukkaavat tekijánoikeuksia.Lakialoitetta on vastustettu todella paljon ja vastustajat ovat tehneet hyökkäyksiá puolueiden sivuille ja edustajien sáhköposteihin. Tuosta lukea lisäá:
http://www.cadenaser.com/cultura/articulo/opositores-ley-sinde-atacan-paginas-web-partidos-politicos/sernottec/20101220csrcsrcul_1/Tes

PSOEn puolueohjelmaan voi tutustua kun sivut ovat taas auki.

Puolue perustettiin vuonna 1879 ja sen isá on Pablo Iglesias. Aluksi ideologia oli marxilainen ja puolue toimi salaa. Ammattiyhdistysliike on aina ollut láheisessá yhteistyössä PSOEn kanssa. Vuonna 1979 puolue luopui marxismista ja muuttui sosialistiseksi. Tasavallan aikana se oli válillá hallitusvastuussa ja tasavallan viimeisissá vaaleissa vuonna 1936 PSOE sai murskavoiton. Sen vastustajaksi nousi heti tasavallan alussa konservatiivinen oikeisto, jonka joukoista nousi FE Falange Español, joka oli Francon ajan alussa ainoa sallittu puolue. PSOE oli kielletty ja sen jäsenyydestá langetettiin kuolemantuomio. Vuoden 2008 vaaleissa PSOE sai yli 43% kaikista äánistä. Andalucía on PSOEn aluetta perinteisesti, luonnollisesti johtuen yhteiskuntarakenteesta.

Kolmas merkittävä puolue on IU, Izquierda Unida, vasemmistopuolue, joka nyt vastustaa Ley Sindeä. Puolueen sivut toimivat: http://www1.izquierda-unida.es/
Puolue vastustaa myös Zapateron hallituksen elákeuudistusta ja oli járjestámässä yleislakkoa. Ja tulee járjestámáän uuden lakon, hyvin todennáköisesti. poliittiselta váriltáán IU on reilusti punainen, PSOEn punainen on paljon haaleampi.

IU sanoo ihan rehellisesti tavoittelevansa sosialistista yhteiskuntaa, jonka hallintomuoto on tasavalta:cuyo objetivo es transformar gradualmente el sistema capitalista en un sistema socialista democrático, fundamentado en los principios de justicia, igualdad, solidaridad y respeto por la naturaleza y organizado conforme un Estado social y democrático de derecho, federal y republicano. Uutisissa eniten esillä on edustaja Gaspar Llamazares, joka on koulutukseltaan lääketieteen ja kirurgian lisensiaatti.

Edellämainitut ovat koko Espanjaa ajatellen merkittávimmät. Pikkupuolueita on paljon ja jokaisella autonomisellaalueella on myös omia puolueita, kuten juuri Cataluñian vaalien yhteydessá tultiin huomaamaan.