Poistuu osa

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä devspain
devspain Ei kirjautuneena
Liittynyt: 30.01.2007
Kirjoituksia: 22
Vastauksia: 1281
guardamar kirjoitti:

En oo mikään guru ja kaiken lisäks läppärini kaks kieltä ovat espanja ja NORJA, mut sen verran tiiän et jos meet kontrollipaneeliin (mikä lie suomeksi), niin sieltä löytyy ”lisää ja poista ohjelmia”, tai jotain sinne päin, ja siellä saat helposti poistettua turhia ohjelmia yksitellen.

Jep, näin on, mutta tässä on juuri se ongelma. Lähes poikkeuksetta Windows-ohjelmien poisto EI poista kaikkea mitä asennuksen ja varsinkin käytön aikana on koneeseen mennyt. Tämä johtuu taas Windowsin perusominaisuudesta käyttää niinsanottuja linkitettyjä kirjastoja (dll), sekä erittäin huonosta tavasta ylläpitää ohjelmien konfiguraatio- yms. tietoja yhteisessä rekisterissä. Lisäksi Windowsista puuttuu kokonaan Linuxeista tuttu ohjelmien asennukseen tarkoitettu yhtenäinen ”repository”, jonka avulla ohjelmien asennus ja poisto hallitaan.

Pääsyy poiston huonoudelle on tietysti se, että ohjelmistojen tekijät panostavat poisto-ohjelman tekemiseen erittäin vähän ja suurin osa ohjelmoijista ei edes osaa konfiguroida esimerkiksi Install Shield-poisto-ohjelman tarvitsemia parametreja siten, että poisto tapahtuisi täydellisesti! Toinen syy on standardoinnin puute.

En tunne itseasiassa kovinkaan montaa Windows-ohjelmaa, joka tekisi Microsoftin oman ohjeen mukaisesti registry-tietokantaan merkinnän uuden dll-tiedoston asennuksesta ja kasvattaisi parametria, joka pitää yllä ko. tiedoston käyttäjämäärää. Harva ohjelma myöskään silloin osaa poistaa tällaista tiedostoa oikein jos dll:n käyttäjät eivät ole tiedossa. Kun jaetun tiedoston mahdollisia käyttäjiä on nolla, ohjelman tulisi poistaa se. Silti tällaisten ohjelmistojen koodaajat ovat saaneet jopa MSCP sertifikaatin kalliin kurssin käytyään! Monasti tuote on Microsoftin itsensä tekemä, esimerkkinä Office-paketti.

Koneeseen siis jää ”aina” jotain roskaa vaikka poistaisit turhan ohjelman.