Pohdintaa

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä Frank
Frank Ei kirjautuneena
Liittynyt: 20.11.2009
Kirjoituksia: 9
Vastauksia: 255

SWOT on loistava työkalu juuri asunnon ostamiseen. Omaani täyttelin hiljalleen 20 vuotta (päässäni, kesämökki kun on ollut Calahondassa 1989 lähtien). Viimeiset 1-2 vuotta sitten ahkerammin kun rupesi näyttämään siltä, että täytyy ostaa isompi asunto. Monet asiat olivat siis hyvinkin tiedossa, mutta ei kaikki kuten selvisi myöhemmin.

Itse olin varustautunut pidempäänkin aikatauluun ostamisen suhteen, sillä oletin Espanjan alamäen vielä jatkuvan ainakin vuoden. Ollessani ja tehdessäni kaupat siellä ennen joulua selvisikin, että parhaita ruvetaan myymään jo ja hintojen lasku jatkuu vain niiden asuntojen osalta joissa sen pitääkin laskea. Välittäjät kertovat samaa ja töitä on nyt pitkästä aikaa 7 päivää viikossa. Joissain kohteissa hintoja on jopa jo nostettukin. Kaikki ei jatku loputtomasti ja Costan alue ei ole vain paikka Espanjassa vaan se on paikka Maailmassa. Tarkoitan siis sitä, että ulkomainen ostaja ei ajattele kuten paikallinen, eikä hän ole muutenkaan samassa asemassa. Ostovoima on siis valtavasti aluetta suurempi. Ei pidä unohtaa, että 2009 oli vuosikymmenen paras pörssivuosi. Vaikka nyt meneekin rauhallisemmin niin suunta on ylös ja erittäin vakaasti. Huonotkaan uutiset eivät aiheuta suuria liikkeitä. Maailma menee ja ostajat tulevat riippumatta Espanjan tilanteesta.

Todennäköistä (eihän mistään voi olla ihan varma) on, että nyt on melko oikea aika ruveta tekemään kauppoja. Psykologisesti ajatelleen kannattaa kuitenkin muistaa, että kun ”se oikea” löytyy siitä kannattaa maksaa vaikka vähän enemmänkin. Jos nimittäin teet hyvät kaupat asunnosta jossa et halua asua olet menettänyt ”kaikki rahat”. Rahallisesti ajatellen meillä kävi ikävä kyllä juuri näin. Se mitä halusimme muuttui fyysiseksi todellisuudeksi ja monet ovat pitäneet valintaa kalliina. Niin pidän itsekin, mutta koska kokemusta näistä on esittelyiden kautta kymmenistä asunnoista tiedän itse tehneeni hyvät kaupat ja hinnan olleen paikallaan. Se ei siis ollut hyvä kauppa rahallisesti, mutta psykologisesti aivan loistava. Vähän sama kuin ihmissuhteissa; tisseillä ei tee mitään jos pää on tyhjä.

Ainiin se vuokraaminen. Jos on asunnon verran rahaa juuri nyt on ehkä viisaampaa pitää rahat pörssissä kuin asunnossa. Jos taas liikkuu lainarahalla nyt kun korot ovat alhaalla saattaa lainan hoito olla saman hintaista kuin asunnon vuoraaminen. Olen myös nähnyt tosi hyviä vuokradiilejä. Yksi tuttu asuu golffissa 300m2 talossa reilulla tonnilla. Olipa Calahondan välittäjällä sellainenkin valtava Villa, johon olisi päässyt ilmaiseksi kun pitää siitä huolta ja poistuu paikalta kun omistaja tulee. Yksi hassu oli 2Me villa, jota myytiin 1,2Me 12kk mahdollisella takaisinostosopimuksella (+20%). Varma tili? Kuulostaa jälleen kerran liian hyvältä ollakseen totta. Niihinkin tuli ja tulee edelleen törmättyä. Tässäkin kaikessa vaikuttavat paljon ne henkilökohtaiset asiat. Usein naiset haluavat vakaamman kodin ja silloin 11kk vuokrasuhde ei kiinnosta niin paljoa.

Paikkaa valittaessa monet sanovat, että rannalla tuulee, on kosteaa ja suolaista. Fugessa turistimassat. Lämpimintä olisi noin 300-1300m rannasta, kesät talvet. Sisämaassa on aina kylmempää, paitsi että kesällä aivan sairaan kuuma ellet ole tosi korkealla. Isot taloyhtiön (eihän se siellä olekaan yhtiö kuten Suomessa) upeiden pihojen hoidolla on hintansa. Uima-allaskin maksaa. Jos talosta pidetään hyvin huolta taas maksaa. Nämä voi nähdä jo ulkopuolelta. Jos käyttövesi lämmitetään auringolla säästöä tulee reilusti. Sähköpatterit kannattaa unohtaa kokonaan, ilmalämpöpumppu on se juttu nykyään ja paljon edullisempi käyttää (+ se viilentää). HOT taisikin jo listata unelmakohteen, joten tässä vaan muutama mitä tuli lisäksi mieleen.