Uusimmat › Keskustelu › Asuminen ja eläminen › Asuinalueet ja asumisvinkit › Saunan kiuas? Kaasua, klapia vai kamelinkakkaa? › Piti oikein
Nimetön • Ei kirjautuneena
Kirjoituksia: 232
Vastauksia: 2467
avata toinen ”ruutu”, että voisi omalta osaltaan vastata näihin ilmitulleisiin asioihin. 🙂
Rookeri kirjoitti: ”Kuten sanoin, en tiedä miten epsanjassa homma tehdään, täällä suomessa mittarikeskuksessa on 3x25A ja sen jälkeen on ryhmäkeskuksessa sitten epälukuisa määrä 16A:n johdonsuoja-automaatteja sekä kosteisiin tiloihin vielä vikavirtasuoja jne.
Ilmeisesti siellä tuodaan 1-vaiheisena huoneistoon ja se on sitten se 20A tai 25A, pääkeskuksesta sen saa selville miten se on toteutettu, erillistalossa voisin kuvitella että taloon tulee enemmän kuin 1-vaihe, enpäs tuota tiedä.”
Suomessakin löytyy paljon taloja joihin tulee vain yksi vaihe ja se on kooltaan 25A; esim mun mökissä. Tosin tein aikanaan sopimuksen 3-vaiheesta, niin seinälle kyllä tulee 3-vaihe, mutta määrätyistä syistä johtuen en ole uusinut sähkötaulua ja ottanut sitä ”sisälle”. 🙂
Nuo viritykset mihin olen esim. Granin matkailun yhteydessä tutustunut paikallisen suomikerhon sähköistykseen, niin niistä ei voi puhua edes samana päivänä suomeen verrattuna. Ja kun mä olen vaan tavallinen ”remonttireiska” joka ei saa edes koskea sähköihin! 🙂
Jotain on tietenkin jäänyt pääkoppaan yli 35v:n kokemuksella; ainakin se tärkein; kaksi lankaa ja lamppu ja savun hälvettyä tarkistamme kytkennät!! 🙂
Kallepekka kirjoitti: ”Asennusohjeen mukaan ne vähätkin kivet täytyy latoa harvaan jotta ilma pääsee kiertämään.
Jos taas kiviä olisi reilusti enemmän niin se tunti ei riittäisi mikä on kiuastyypin tarkoitus ja lopputulos olisi että saunahuone olisi liian kuuma.
Jos taas lämpötilaa alennettais siitä sadasta niin hikoilua ei tapahtuis kun kiuas menee kylmäksi jo muutamasta löylynheittokerrasta.”
Sorry hiukan karkea kielenkäyttö: ”Ja vitut sano vateeni!!!”
Jos käytetään näitä nykyisiä nk. lohkottuja kiviä, niin kun vastuksia ei väännetä mihinkään suuntaan ladotaan isoimmat kivet siten että ovat vastuksissa kiinni ja raot tilkitään pienemmillä kivillä, vastuksien yläpuolelle sitten isommista kivistä ”matto” ja sen päälle pienet kivet sitä näköä tuomaan; Näin saadaan mahdollisimman paljon kiviä mahtumaan kiukaaseen ja sitä kautta pehmeämmät löylyt. Esim. normi kiuspaketin mukana tuleva kivilaatikko vaatii puoli pakettia lisää kiviä, että lopputulos olisi näyttävän näköinen ja toimiva.
Tutustuin joskus vuosia sitten keraamisiin kiuaskiviin ja niiden kanssa pitää olla vähän tarkempi; eli vastuksien yläpintaan asti keraamisia ja pitää vilkuilla ladontaa sillä silmällä, että ilma pääsee kiertämään. Sen jälkeen vastuksien päälle taas ”aidot” isot kivet mattona ja pienet päällimmäiseksi.
Mulla on mökillä tää jatkuvalämmitteinen puukiuas ladottu tuolla tavoin ja kehuja on tullut taholta jos toiseltakin; mittarin ollessa 80, niin kylpemään ja klapia sitten tarpeen mukaan ja vedon säädöllä isompikin porukka voi kylpeä.
Saunan koko on luokkaa 2x2x 2,2 josta korkeus on tuo 2,2, lisäksi kiukaassa on vesisäiliö joka osaltaan tasaa kosteutta.
Sähkökiukaasta kun puhutaan, niin pahin vihollinen vastuksille on ”kylmä” vesi ja siksi vastukset pitää suojata kivillä hyvin tarkkaan ja käyttää löylyvetenä vain ”kuumaa” vettä!
Lumenluoja kirjoitti: ”Mutta kaasukiuasta vielä mietitään, koska se olisi niin veikeä vehje. Miltähän tuntuisi saunoa samoilla laitteilla kun paistetaan muuripohjalettuja 🙂 ?
Kiukaan asennupaikka on 2004 valmistunut talo, jossa on kuitenkin näemmä 10A automaattisulakkeet kaikkin paikkoihin, ilmeisesti 3-vaihe koska on sähköhellat jne. Papereissa sähköyhtiö väittää laskuttavansa 25A:n sulakekokoa.”
Tuo sulakekoko poikkeaa ainakin suomen tsydeemeistä, koska hellaan vaaditaan 2,5m2 piuhaa ja sulakekoko 16A. Systeemi kyllä viittaisi 3-vaiheeseen, mikäli sulla on hellassa vielä uuni; 10:n sulakkeet ei kestä ainakaan suomalaista hellaa jossa tehonkulutus lähellä 7kW:a; pari pikalevyä a 1,5, pari tavallista 1 ja uuni 2kW; 10:n sulakkeilla vaatii täydellistä jakoa joka vaiheeseen, ettei pauku.
Mulla ei ole kokemusta kaasukiukaasta, mutta voisi olla hyväkin ratkaisu, koska kaasua poltettaessa muodostuu myös vesihöyryä joka pienessä tilassa on jopa haitallista.(omakohtaista kokemusta pienessä ”kyttäyskopissa” jonka joutuu lämmittämään kaasulla; ikkunat huurussa välittömästi!! 🙂 )
Kun kaikki asennushommat tehdään viimeisen päälle ja pullo esim. ulkotilaan, niin kyllä mä uskaltaisin kylpemään tulla! 🙂
Mä kun olen tunnetusti hidas kirjoittaja, niin oli taas kerkinyt tulla pari vastausta:
Mun tietotaito ei riitä kallepekan vastauksiin, mutta Lumenluojalle kuitenkin:
Se hetivalmis kyllä ratkaisi tuon ongelman; sehän säteilee kuitenkin lämpöä ja jollei ihan riitä, niin pikkasen luukkua raolleen.
Hintatasoihin en puutu mitenkään; selauksen perusteella malleja on paljon ja sitäkautta myös hintaa löytyy melkoisessa haarukassa.
Kerrankin meikäläistä ”lämmittävä” aihe ja on suorastaan nautintoa saada tuoda julki omia kokemuksiaan omalta ammattialueelta. 🙂
Ps. Tuossa mun vastauksessani on yksi jäynä/selvä asiavirhe, jonka nämä ”sähköä” tuntevat saavat sitten paljastaa!! 🙂 (taitaa tosin koskea vain suomea)