Pietarit ja mansikkaa, hernettä kotimaista :)

Uusimmat Keskustelu Yleistä Kokemuspankki Mijaksen Carrefour Pietarit ja mansikkaa, hernettä kotimaista :)

LINKKI

aikku
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 03.09.2012
Kirjoituksia: 5
Vastauksia: 418
matkailevaperhe kirjoitti:

Ruotsinsuomalainen ystäväperheemme Pietarit ovat asuneet Sevillan lähellä nyt pitkästi toista vuotta. Pietarit kasvattavat hernettä ja mansikoita vientiin eli eksporttiin, kuten tavataan sanoa vientipiireissä. Mutkikkaan järjestelyn kautta he vievät tuotteet Andorran, Monacon, Jerseyn, Gibraltarin ja Puolan kautta Suomeen. Ensialkuun rekat paahtoivat usvaa putkista puskien kaikkien noiden paikkojen kautta, mutta nykyään ne menevät suoraan täysperävaunuilla Sevillasta Varsovaan ja sieltä Kauppatorille ja nelos- ja vitostien varsilla oleville kauppiaille, missä ainakin mansikat myydään Suonenjoelta tulleina. Herneiden väitetty alkulähde vaihtelee, mutta kotimaisiksi torikauppiaat niitäkin kuulemma sanovat. Tuotteet kiertävät kuitenkin edelleen ”paperilla” tuon verotuksellisesti edullisen ketjun kautta. Kuvion – jonka yksityiskohtiin emme tässä mene – on järjestänyt perheen isä Sal, joka työskenteli ennen eräässä suuressa lakitoimistossa Helsingforsissa. Helsingfors tunnetaan paremmin Helsinkinä suomalaispiireissä. Ja ennen kuin täällä foorumilla riemastutaan, niin todetaan heti, että Pietarin perheellä ei ole osaa eikä arpaa kasvattamiensa tuotteiden alkuperän vääristelemisessä. Ja vaikka olisikin, niin mansikat maistuvat ihan yhtä hyviltä kuin suonenjokisetkin ja herneitä ei ainakaan makeuden perusteella erota kotimaisista parhainkaan herneconoisseur.

Sal ja loput Pietarit lukivat viime viikolla SUR in English –julkaisusta ilouutisen: Mijakseen on avattu hirvittävänkokoinen Carrefour, joka keskittyy erityisesti palvelemaan Pietareiden kaltaisia ekspatriaatteja. Valikoimassa kerrottiin olevan myös suomalaisia tuotteita. Tämä tarkoitti vain yhtä asiaa: Pietarit pistivät pyhävaatteet päälle ja lähtivät kuukausittaiselle Fuengirolan matkalle herkkuja metsästämään. Pietareilla oli aiemmin tapana käydä kerran viikossa La Leonassa ostoksilla, mutta he julistivat La Leonan boikottiin pari viikkoa sitten, kun ilmeni, että La Leonan tuttu ja turvallinen korvapuusti- ja karjalanpiirakkatoimittaja oli menty suomalaistyyppisen kränän johdosta vaihtamaan – ja tietysti huonompaan. Nykyisen toimittajan korvapuustit ovat kuulemma niin painavia, että tulee mieleen, että ne on leivottu Fuengirolan rantahiekasta. Karjalanpiirakat puolestaan on paistettu sellaisessa rasvassa, että kitalakeen jää ikävä jälkimaku.

Kun matkaa taittaa Suomesta Sevillaan rahdatulla Massikalla, kestää ajomatka chaikkatauot mukaan lukien koko päivän. Matka alkoi neljän aikaan aamulla ja tänään iltapäivällä Mijaksen Carrefourin pihassa seisoi suuri nelivetoinen Massey Ferguson. Pietarin perhe mennä rymisteli sisälle ihan täynnä olevaan markettiin ja kolmivuotiaan kuopuksen silmiinhän ne suomalaiset tuotteet heti osuivat. Ihmekös tuo, kun herkkumehu Fun Light oli alimmalla hyllyllä. Mikä sattuma! Jörgen, joka on kuopuksen ristimänimi, sattuu rakastamaan Fun Lightia eikä sitä saa mistään muualta Espanjassa! Isä Sal ei voinut olla huomaamatta norjalaisten tuotteiden sekaan eksynyttä Auran sinappia. Äiti Elsa ei puolestaan voinut olla huomaamatta Salin leveääkin leveämpää hymyä. Ja löytyihän sitä Suomi-osastolta muutakin herkkua: Fazerin sinistä ja Abban sinappisilliä – molemmat Elsan omia henkilökohtaisia suosikkeja. Siinäpä ne sitten olivatkin Carrefourin suomalaiset tuotteet. Lukumäärä oli pieni, tuotteet edullisia, mutta juuri näiden tuotteiden makuhermojen kutkuttelu on mittaamattoman arvokasta. Auran sinappia kun sipaisee ruotsalaistuotteiden hyllystä napatun Leksandin näkkärin päälle, niin onhan se mukavan makuinen välipala Sevillan armottoman paahtavassa helteessä. Pietarin perhe oli niin ilahtunut näistä Carrefourin tarkasti valikoimiin valitsemasta neljästä suomalaistuotteesta, että he päättivät jäädä Fuengirolaan yöksi.

Jos näette tänä iltana rantakadulla Massey Fergusonin, niin moikatkaa ihmeessä ja kertokaa terveisiä! Ja tietysti jos huomenna ihmettelette, että miksi Sevillaan menevällä tiellä on ruuhkaa, niin älkää menettäkö malttia – Pietarit ne siellä porskuttaa takaisin tiluksilleen.

Terveisin
Matkailevan perheen kaksi valepukkia

PS. Tässä muuten Pietarin perheen lähettämät kuvat Carrefourin suomalaistuotevalikoimasta.

Helpolla sitä vaikka Auran sinappia tai Suomalaista Ruisjauhoa saa Espanjasta.
Mutta talvipakkasella Suonenjokelaista mansikkaa 😀

Ei tule mansikkaryysistä Suomeen tähän aikaan vuodesta toreille tai 4-tielle
Pietareiden ”Suonenjoki” mansikoista 😉

Kas, Suomessa ostetaan talviaikaan enimmäkseen Espanjalaista.

Ps. Mansikkaa ja sinappia yhdessä, ei niin hyvää kuin tuorekurkku ja sinappi.