Pieni lisäys

LINKKI

Abso
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 17.07.2012
Kirjoituksia: 15
Vastauksia: 542

Niille, jotka eivät ole perehtyneet roomalaiseen oikeuteen, mens rea ei ehkä avaudu. Kaiken kukkuraksi mens rea saattaa olla periaatteena roomalaista oikeutta vanhempi (kuten muutamat väittävät). Mahdollisesti mens rea on alkuperältään kreikkalainen.

Espanjan oikeusjärjestelmä nojautuu roomalaiseen oikeuteen.

Suomessa taas on voimassa oppi tahallisuudesta (dolus).

Käytännössä ero doluksen ja mens rean välillä näkyy esimerkiksi tapauksessa KKO:1988:8. Yritys ajaa poliisin yli ei ollut murhayritys, koska tahallisuutta (dolus) ei voitu osoittaa. Rikollista mieltä (mens rea) ei selvitetty, joskin muiden lainvastaisten oheistekojen perusteella sen voisi olettaa täyttyneen (koska liikennettä vaarantanut tuskin oli bona fide). Arvattavasti oikeus Espanjassa olisi päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun.

Esimerkki: Se, että joku teko täyttää murhan tai sen yrityksen tunnusmerkit, ei tarkoita vielä mitään. Laki ei ole ”keittokirja”, vaan sitä pitää tulkita hyvin laajasti. Yksi kompastuskivi on joko mens rea tai dolus, maasta riippuen. Oliko tarkoitus murhata? Ymmärsikö tekijä tekojensa seuraukset? Osoittiko teko rikollista mieltä?

Nämä ovat niitä kysymyksiä, joilla eläkeläisiä avustavat juristit pelaavat. Usein he vieläpä voittavat.