Perros de compania y caza

LINKKI

Barraquito
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.07.2011
Kirjoituksia: 0
Vastauksia: 54

Jalostustyö on mennyt pieleen lähinnä ns. seurakoirissa ja ”muotikoirissa”. Käyttökoirissa (= metsästys- ja työkoirat)
on pystytty poistamaan haittoja ja kehittämään rotuja paremmiksi. Hajuaistia, kestävyyttä, liikkuvuutta, ruumiinrakennetta, kokoa.
Seurakoirissa on sitten menty pahasti pieleen, kun on vain tuijotettu ulkonäköä. Ja tuloksena todellakin koiria jotka ovat sairaita ja saavat kärsiä ihmisten hullutuksista.

Jos katsotaan ihmisen ja koiran historiaa, lemmikkikoiria ei oikeastaan ole ollut kuin kuninkaallisilla ja varakkailla. Tavallisislla ihmisillä on ollut ainoastaan työkoiria. Karjan paimentamiseen, vahtimiseen ja metsästykseen.
Suomessa esimerkiksi parisataa vuotta sitten, ei lemmikkikoiria ollut. Ihmiset puskivat ankarasti töitä, eikä heidän elämässään ollut mitään turhaa tai tarpeetonta. Kissojakin pidettiin vain hätistelemään hiiriä ja rottia yms.

Vanhimmat lemmikkikoirat löytynevät Kiinasta, kiinanpalatsikoiran historia ulottuu tuhansien vuosien taakse.
Tosin Kiinassa ne joilla nykyään on varaa rotukoiriin taas hoitavat niitä kuin barbeja, joka mielestäni lähentelee jo eläinrääkkäystä: turkit värjätään, hirveitä nuttuja niskassa, hajuvesiä (ajatelkaa koirien herkkä hajuaistia) ja muuta aivan älytöntä. Eli koira ei saa edes yrittää olla koira.

Otin koirani mukaan mennessämme syömään ”espanjalaiseen” kiinalaiseen ja heti ovella jo sanoin viehättävästi hymyilevälle tarjoilijatytölle, että vaikka koira onkin mukana, kuitenkin tilaan ruokani listalta. Vastaukseksi sain tyypillisen vaivautuneen aasilaisen hymyn, joka kertoi ettei hän ollut ymmärtänyt vitsiäni.
Pöydässä sitten toistin ettei tämä koira ole evästäni, vaan otan ruoan listalta. Sitten meni perille ja koko tarjoilijakunta kikatteli loppuillan… Koirakin käyttäytyi moitteettomasti kun vihjaisin, että jos inhadatkaan setä panee sinut pataan ja koristelee persikoilla!

Nuo Galgot, podencot ja ratonerot ovat useimmiten joutuneet hylätyiksi vain sen takia, ettei niillä ole metsästysvaistoa. Eli ei mitään käyttöä metsästäjälle. Siellä taustalla on kuitenkin ollut johonkin tähtäävää jalostustyötä, mikäli ne ovat puhtaita.
Galgot ja podencot ovat ns. ”jäniskoiria” – tosin työskentelevät erityyppisissä maastoissa ja ratonerot taas rottakoiria. Jotka yhä edelleen työskentelevät bodegoissa ja varastoissa. Kaikki mainitut rodut ovat kuitenkin erinomaisia seurakoiria, mikäli saavat riittävästi juosta ja riehua ulkosalla (useita tunteja päivässä).

En tiedä siellä mantereella, mutta täällä saarilla raivostuttavaa on kun ihmiset ottavat koiran ja se sitten asuu loppuikänsä kattoterassilla. Kun se on pentu ja söpö sen kanssa vielä telmitään, mutta iän karttuessa sille vain toimitetaan juomaa ja ruokaa. Ei koskaan pääse lenkille tai tutustumaan maailmaan. Syntisen surullista.
Sivusta kerran kuuntelin kahden rouvan kommenntia koirastani: Ai miten kaunis pieni koira, mutta ei siitä ole terassikoiraksi..(Onneksi ei !) ja noin kauhean pitkä vaikeahoitoinen turkkikin, miksei sitä ole leikattu?
Oli pakko vastata rouville, että sitten se ei enää olisi näin kaunis pieni koira…