Permetrhin on pyretroidi, kuten deltamethrin.

Uusimmat Keskustelu Asuminen ja eläminen Karvaturrit Mikä suojaa hietasääskiltä, kun Scalibor ei sovi? Permetrhin on pyretroidi, kuten deltamethrin.

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä La Cruizer
La Cruizer Ei kirjautuneena
Liittynyt: 13.03.2007
Kirjoituksia: 2
Vastauksia: 238

Advantix sisältää imidacloprid ja permetrhin nimisiä vaikuttavia aineita, ja suojaa hietasääskiä, täitä ja kirppuja vastaan. Permethrin kuuluu pyrethroid-tyyppisiin aineisiin, eli samaan ryhmään kuin Scalibor-pannan vaikuttava aine deltamehtrin. Pyretroidit ovat kissalle myrkyllisiä (eli olisin varovainen etenkin liuosmuodon käytön kanssa jos samassa taloudessa asuu kissa), ja jotkut koirat ovat niille yliherkkiä. Saattaahan olla, että koira on herkempi yhtä pyretroidia kohtaan kuin toista, mutta huomaa myös, että Advantix-liuoksen permethrin-pitoisuus on aika korkea, 40-50%.
http://www.advantix.info/Questions-and-answers.1198.0.html

Käsittääkseni koirille on testattu myös kahta ei-pyrethroid-tyyppistä hyönteiskarkotetta: diazinon (Canovel-panta, Pfizer) sekä fenthion (Pulfim-liuos, Bayer). Näistä diazinon ei vaikuttaisi kovinkaan tehokkaalta (kts. linkki alla).
http://www.cdc.gov/ncidod/eid/vol7no5/reithinger.htm

Katselin nettisivuja, eikä Bayer Euroopassa näytä myyvän tuota Pulfim-liuosta (Bayer Euroopan ainoa hyttyskarkoite näytti olevan Advantix; Pulfim taitaa olla Brasilian markkinoille). Sen verran mitä Asuntol-jauheesta löysin, niin vaikuttaisi enemmänkin karkoittavan täitä ja punkkeja.

Jos et löydä koiralle sopivaa tuotetta, voit kuitenkin vähentää tartuntariskiä huomattavasti huolehtimalla siitä, että koira nukkuu sisällä (hyttysverkot ikkunoihin jos ovat auki öisin) ja että se ei ulkoile pitkään auringonlaskun jälkeen. Mikään lääkehoitokaan ei ennaltaehkäise 100% jos koira on jatkuvasti suuren hyttysmäärän keskellä. Satuin löytämään pari aihetta käsittelevää artikkelia, ja niissä hyttyspuremien määrä Scalibor-pantaa käyttävillä koirilla laski 80-98% verrattuna pannattomiin koiriin. Prosentti on korkea, mutta pistojahan ei tarvita montaa. Eli altistumiselta välttyminen on tärkeä osa taudilta suojautumista.

Ja kysy ihmeessa paikallisilta eläinlääkäreiltä – heillä saattaa olla muita niksejä! Jos saat yhteyttä siihen suomalaiseen eläinlääkäriin jo etukäteen, niin voithan tiedustella valmiiksi mitä vaihtoehtoja on.