Pari pointtia

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä freesoul65
freesoul65 Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.12.2012
Kirjoituksia: 12
Vastauksia: 697
Lumenluoja kirjoitti:

rtkaisu. Se näyttäytyy vahvana Irlannissa ja vielä vähän vaisumpana Espanjassa. Eli rullataan lainat kuten tekevät valtiot ja muut julkisen sektorin toimijat.

Miten se tehdään? No tietysti antamalla uutta lainaa ja tällöin ongelmaluotto¨hoidetaan uudella velalla. Kun laitetaan luottomääräksi vaikkapa 175% asunnon ”sovitetusta nykyarvosta” kuten Irlannissa, niin ollaan helposti kasvuuralla ja kiinteistömassan numeraalinen arvo nousee nopeasti. Näin saavutetaan myös vakuusarvot. Espanjassa ei vielä kehdata kuin lämmitellä tätä mallia 112%:n lainoituksella.

Kakki tietävät, että vain luja usko tulevaisuuteen pelastaa taas tälläkin kertaa. Forbes?ko kirjoitti, että Espanjassa on tilanne kuin 1930-luvun Ameriikoissa. Eli nyt vain hankinnoille! Vaikka tonttimaata.

Maailma ei lopu tähän vaan se alkaa taas tästä.

Ongelmaksi vain tulevat nuo kiinteistöjen vakuusarvot (ja pankkien vakavaraisuussäädökset). Moinen kikkailu ei ainakaan nykysäädösten valossa oikein onnistu (eikä pankkisäätelyn tai vakavaraisuussäädösten höllentäminen ole ainakaan tällä hetkellä mikään kovin muodikas trendi EU:ssa tai missään muuallakaan).

Holtitonta luottoexpansiota tehdään jo tällä hetkellä valtioiden taholta, joten siihen tuskin on tarvetta pankkeja kannustaa.

Lisäksi ruotsalaisella innovaatiolla eli roskapankilla voidaan ongelmakiinteistöt siivota paljon näppärämmin pois taseista.

Siitä huolimatta Espanja ei oikein pääse siitä mihinkään, että se on väärässä valuutassa kiinni. Espanjan ongelmat ovat ratkaistavissa vain poistumalla eurosta. (Mikä taas ei ole hyvä juttu rahansa Espanjan kiinteistöihin kiinnilaittaneille 🙂

Nykyään maailma on lisäksi kovin erilainen kuin 1930-luvun maailma. Sijoittajalla on vaihtoehtoja rahansa turvaamiseen, ei tarvitse latoa joka killinkiä kiinni johonkin maaplänttiin (joka tekee sinusta väistämättä maaorjan…)

Suosittelen hajauttamaan niitä sijoituksia tulevan systeemikriisin varalta. Kultaakin kannattaa ostaa, tulemme näkemään vielä huikeita unssihintoja kullalle.

Kaikki maat eivät kuitenkaan ole pississä vaikka eurozone ja osin us-dollarikin on sitä.

Monet Aasian maat tulevat kaikesta huolimatta porskuttamaan aika kivasti. Etelä-Amerikassakin esim. Brasilia näyttäisi vihdoinkin oppineen jonkinverran järkevää taloudenpitoa – ja on iso ja resurssirikas talous. Pieni pesämunanpoikanen sinnekin ei välttämättä ole huono idea.

Euroopassa varmaan ainakin Norjan kruunu on kohtuullisen arvonsapitävä valuutta, vaikka pieni valuutta onkin. Sveitsin frangia olisin suositellut parisen vuotta sitten, mutta nyt olen vähän varauksellinen. Se on kallistunut jo ehkä hiukka liikaa – Sveitsi kun ei ole mikään raaka-ainerikas talous vaan nojaa vientiin – eikä vientivetoisen maan valuutta voi kallistua mitenpaljon tahansa ilman ettei siitä tule seuraamuksia.

Myös sijoitus Venäjälle sopii, jos on uskalikko eikä pelkää. Ainakin Venäjän osakkeet ovat nyt halpoja. Omaisuudensuojan kanssa on sitten vähän niin ja näin. Mutta varmaa on sekin, että jos ei näitä asioita nyt mieti, niin lähitulevaisuudessa kärsii varmasti.