Pari kommenttia

LINKKI
Profiilikuva käyttäjästä vier
vier Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.07.2006
Kirjoituksia: 4
Vastauksia: 119
rekku kirjoitti:

Noin 15 kilometrin päässä Fuengirolasta on yksi alueen kunnallisista koiratarhoista El Paraiso, jossa kodittomia koiria lopetetaan noin kolmekymmentä joka viikko. Koirat tulevat tarhalle rankkurin kerääminä kaduilta tai suoraan kodeista. Sääntö on, että koiraa pidetään tarhalla kymmenen päivää. Jos koiralla on omistaja, annetaan hänelle tuo aika etsiä kadonnut koiransa tarhalta ja hakea se kotiin. Jos koira tulee tarhalle suoraan kodista omistajan tuomana, sen ainoa mahdollisuus selvitä hengissä tarhalta on, että sille löytyy jostain nopeasti uusi koti.

El Paraison lisäksi Aurinkorannikolla on lukuisia muita kunnallisia ja yksityisiä koiratarhoja ja näillä tarhoilla on yhteensä noin 3000 koiraa. Yhteensä kunnallisilla tarhoilla lopetetaan noin 100 koiraa viikossa. Tästä on helppo laskea, että koiria lopetetaan vuodessa enemmän kuin niitä mahtuu kerralla tarhoille. Jos koirien lopettaminen poistaisi ongelman, sitä ei enää pitäisi olla ainakaan nykyisessä laajuudessa. Valitettavasti kodittomia koiria ilmaantuu lisää niin, että niitä joudutaan jatkossakin lopettamaan.

…Koiria tuodaan tarhoille paljon suoraan kodeista, kun koiran omistaja jostain syystä ei enää voi tai halua enää pitää koiraa itsellään. Asenteista kertoo myös espanjalainen tapa ostaa lahjaksi ’mascoteja’, eli koiranpentuja, joista usein halutaan pian eroon kun ne kasvavat isommiksi.

…Yksityisillä tarhoilla koira lopetetaan vain, jos sen katsotaan olevan ainoa inhimillinen vaihtoehto kyseisen eläimen kohdalla. Lopettamisperuste on yleensä vakava sairaus, jota ei voida hoitaa kuntoon. Yksityiset tarhat pyrkivät löytämään kodittomille koirille uuden, pysyvän kodin, mikäli se vain on mahdollista.

Tähän haluaisin kommentoida ennen kuin lähden töihin kunnalliseen tarhaan, että älkää yleistäkö näitä koskemaan kaikkia espanjalaisia kunnallisia koiratarhoja. Eri autonomisilla alueilla on erilaiset lait. Meidän tarhassamme lain mukaan voi lopettaa eläimiä vain ”sanitaarisista ja humaanisista syistä”. Tarhassamme ei todellakaan lopeteta 30 eläintä viikossa, useina viikkoina ei yhtäkään. Joskus sitten on pakko lopettaa monta kissaa kerralla, ne on otettu kiinni kolonioista ja kun on tehtu Fiv ja Fip testi ja ne ovat olleet positiiviset, niin kissat lopetetaan. Jos tulos on negatiivinen, kissa jää leikattavaksi ja palautetaan sitten koloniaan.

Meillä on tarhassa useampi koira, jotka ovat olleet meillä kauemmin kuin vuoden odottamassa kotia. Meidän alueella koirien on oltava tarhalla 20 päivää, ennen kuin niitä voidaan antaa adoptoitavaksi tai lopettaa. Nytkin meillä on yksi saksanpaimenkoira, jolla on leismanioosi (tarttuva tauti), koska sen pitää olla 20 päivää, että mahdollinen omistaja pääsee hakemaan sen. Sirua sillä ei tietenkään ole. Vakavasti loukkaantuneet tai sairaat eläimet tietenkin lopetetaan, ei niiden anneta kärsiä.

Pomon kanssa juuri tuossa toissapäivänä päiviteltiin, että kun nämä koirat, jotka ovat olleet vuosikausia tarhalla, eivät vaan löydä kotia, vaikka ovat kilttejä ja sosiaalisia. Minä heitin puolivitsinä, että mitäs jos otetaan yhteyttä Aurinkorannikolla toimivaan yhdistykseen, joka vie koiria Suomeen, saadaan enemmän adoptoijia. Pomohan innostui asiasta ja laitoin linkin yhdistyksen espanjakieliselle sivulle, jossa puhutaan aika rankasti kunnallisista tarhoista. Saas nähdä, mitä mieltä pomo on luettuaan sen… Lähteeköhän meiltä tulevaisuudessa koiria Suomeen vai ei…

Nyt töihin!